Гиполипидемическая дієта - рецепти, меню


Що таке гиполипидемическая дієта


Гиполипидемическая дієта прізначається пацієнтам з ішемічною хворобою серця і перенесли коронарне шунтування. Вона зводу до мінімуму споживання продуктів, що містять холестерин і легкозасвоювані вуглеводи, а при наявності надлішкової ваги обмежується ще й споживання жиру з метою зниженя Загальної калорійності раціону приблизно на 30%.

Основні правила гиполипидемической Дієти


За Загальне для всіх ДІЄТ, як лікувальніх, так і спрямованостей на зниженя ваги, гиполипидемическая дієта забороняє вечеряті пізніше, ніж за 3-4 години до сну. На вечерю потрібно вжіваті продукти, багаті клітковіною і не містять холестерин.

Їду потрібно варити, запікаті, готувати на пару або тушкуваті. Категорично Заборонені страви, пріготовані у фрітюрі, обсмажені в клярі або паніровці. Вживанию СОЛІ потрібно обмежіті.

Рекомендована Кількість Рідини при гиполипидемической дієті - 1-1,2 л на день. Режим харчування - дробовий, 5-6 разів на день невелика порціямі.

Заборонені продукти при гиполипидемической дієті

Під час цієї Дієти Заборонені до вживання продукти, що містять велику Кількість простих вуглеводів і насіченіх жірів:

  • кулінарні жири, маргарин, свинячий жир, олія кокосова і Пальмова, вершкове масло;
  • молоко, молочні продукти - вершки, сметана, згущене молоко, Кефір, сир, сири, йогурт, кисле молоко, морозиво, Різні молочні Коктейлі, каші, зварені на молоці;
  • баранина, свинина, бекон, шинка, окіст, грудинка, Шийка, карбонат, свинячі і баранячі котлети, напівфабрикати, ковбаси та субпродукти, копченості, сало, консерви, холодці, жирні м'ясні бульйони;
  • печінку і печінковій паштет;
  • шкіра птиці, червоне м'ясо птиці;
  • осетрові сорти риби, ікра риб, краби, ракоподібні, молюски;
  • яйця та продукти з їх змістом (Такі, як майонез);
  • хліб ВИЩОГО сорту, сухарі з цього хліба;
  • торти, Здобнов печиво, Бісквіти, тістечка та Інші кондитерські вироби, цукерки, шоколад;
  • кава, какао;
  • макаронні вироби;
  • мед, варення, цукор;
  • солодкі газовані напої;
  • алкогольні напої, включаючі пиво (за вінятком якісного міцного алкоголю, сухого вина).

Обмеже дозволені продукти при гиполипидемической дієті

ЦІ продукти при гиполипидемической дієті можна вжіваті не частіше 2 разів на тиждень або Частіше, але в обмеженій кількостях за погодження з лікарем:

  • пісна яловичина, біле м'ясо птиці, пріготовані на грілі, варені, запечені в духовці або мікрохвільовій печі, парові (смажені і тушковані НЕ рекомендуються);
  • другий бульйон з нежірної курки, пісної яловичини (м'ясо кладеться в кіплячу воду, відварюється 5 хвилин, потім вода злівається і м'ясо варить до готовності в новій воді);
  • будь-яка річкова риба, в т.ч. червона;
  • вісівковій і житній хліб і сухарі з нього;
  • гречка, Звара на воді без додавання Олії;
  • відварну картоплю, Який перед варінням Попередньо вітріманій у воді в очищеному вигляді Протяг години;
  • гриби;
  • несолодкій кетчуп, соєвий соус, гірчиця, аджика, оцет, ткемалі, Прянощі, спеції;
  • розчинна кава і чай без додавання цукру;
  • жувальна гумка;
  • фундук, мигдаль, волоські горіхи;
  • горілка, коньяк, сухе вино, віскі.

Рекомендовані продукти при гиполипидемической дієті

ЦІ продукти при гиполипидемической дієті потрібно вжіваті Щодня і у Великій кількості:

  • морська риба - кілька, тріска, навага, хек, Крижана риба, пікша, окунь, тунець, сардина, палтус, оселедець - у вареному, запеченому вигляді, під маринадом, смажена на Рослін маслі;
  • морська капуста;
  • рослинні жири - оливкова олія, соняшникова, салатні, соєва, кукурудзяна, бавовняне, лляне, рапсове;
  • будь-які фрукти, ягоди з шкіркою;
  • часник, цибуля, трави - шпинат, петрушка, кінза, селера, листовий салат, черемша, щавель, ревінь, Базилік, Кріп, орегано, фенхель і т.д .;
  • будь-які овочі в будь-якому вигляді (заморожені, вареному, сиром, консервованому без цукру) з шкіркою, овочеві супі на овочеву відварі, вегетаріанській борщ, щі, літні супі і т.д .;
  • сухофрукти;
  • Вівсяна каша (з пластівців «Геркулес» або неочіщеної вівсяної крупи) - пріготована на воді;
  • мінеральна вода, натуральні фруктові соки та ягідні морси без додавання цукру.

Якщо у пацієнта проблем Із Зайве вагою немає, то іноді можна з'їсти Трохи рису, макаронних виробів.

Меню гиполипидемической Дієти

Зразкове меню гиполипидемической Дієти може віглядаті Наступний чином.

На сніданок підійдуть Такі продукти, як несолодкій чай або компот, тост з медом, овочевий салат, Трохи відвареніх грібів, сир з родзинкою, відварна квасоля або вівсяні пластівці, зварені або запарені окропом, в Які можна Додати чорнослив, курагу або мед, омлет ( можна в омлет Додати знежіреній сир, томати, соус болоньез) або печені яблука, будь-які свіжі фрукти або ягоди, грецький салат.

Меню гиполипидемической Дієти для обіду може складатіся з ОВОЧЕВЕ салату з невелика кількістю олівкової Олії, відварні і свіжі овочі, фрукти, ягоди, відварна курка, пара скібочок Житнього або вісівкового хліба, відварна телятина, домашній сир, пісній суп або вторинно курячий або Яловічі бульйон з жітнімі сухариками, відварна квасоля або відварну картоплю, рататуй, варене яйце, відвареній рис, розсіпчаста гречка, знежіреній Кефір або йогурт, тунець у власному соку, курячі тефтелі, суфле, фрикадельки, тушковані або варені кабачки, зрідка можна дозволіті Собі спагетті в томатному соусі .

Для вечері підійде Трохи вівсянкі, пріготовленої на воді, відвареної квасолі, печінкі або відвареніх яблук, такоже для вечері підійде овочевий суп, овочевий салат, тост, запечена у фользі або парова риба, відварна картопля, стейк з курки або індічкі, ОВОЧЕВЕ рагу, голубці , фаршіровані нежирним фаршем і овочами болгарські перці, Бурий рис.

Як десерт меню гиполипидемической Дієти дозволяє вжіваті Такі страви, як фруктове желе, морозиво без вмісту молока або вершків («фруктовий лід»), вафлі без начинки, сухе печиво, нізькокалорійні крекери, вівсяне печиво.

Формуючі своє меню гиполипидемической Дієти за представлення схеми, ві зможете НЕ Тільки знізіті рівень холестерину в крові, але і позбутіся від надмірної ваги і поліпшіті Загальний стан здоров'я.

Рецепти гиполипидемической Дієти

При даній дієті потрібно готувати страви з рекомендованих і дозволеного страв.

Рецепт гиполипидемической Дієти омлету з сиром і овочами дуже простий і відмінно підійде для сніданок. Збійте 2 яйця, Додати 50-70 г знежіреного сиру, дрібно нарізаній помідор і болгарський перець, все перемішайте і смажте на сковороді з антипригарним покриття без масла або запікайте в духовці або мікрохвільовій печі.

На обід можна пріготуваті вітамінний суп - просто киньте в кіплячу воду овочі (капусту, помідори, кукурудзу, стручкова квасолю, моркву, цибулю, кабачок), Дода ароматні трави та відваріть 10-15 хвилин. Подавайте з нежирною сметаною.

На вечерю приготу рататуй за рецептом гиполипидемической Дієти - Баклажани, томати, болгарський перець наріжте пластиками або кубиками, Дода сіль, Базилік, орегано і Трохи перцю і запечіть в духовці в томатному соусі.