Дієта 12 стіл, номер, рецепти



Дієта 12 - показання до призначення

Дієта столу номер 12 прізначається при функціональніх захворюваннях нервової системи. Меню Дієти 12 ї Достатньо різноманітне, у раціоні Дієти 12 помірно обмеже вживання тварин білків і СОЛІ.

Мета призначення Дієти столу номер 12 - Відновлення нормальної роботи нервової системи.

Загальна характеристика Дієти 12


У дієті столу номер 12 для зниженя НАВАНТАЖЕННЯ на нервово систему зменшіть Кількість вуглеводів, жірів, СОЛІ, а такоже з раціону Дієти 12 віключені продукти-Збудник нервової системи (МІцний чай, кава, Різні енергетичні напої, гостра і Змасті їжа, алкоголь). Одночасно в дієті 12 збільшено Кількість продуктів, насіченіх фосфорної солями і позитивно вплівають на нервово систему - бобових, молока, молочних продуктів, печінкі.

Рекомендований харчування - дробовий, 5 разів на день.

Хімічний і пожівній склад Дієти 12

Дієта столу номер 12 характерізується Наступний Добовий складом:

  • тварінні Білки: 45-55 г;
  • рослинні Білки: 35-45 г;
  • вуглеводи: 350 г;
  • тварінні жири: 40-45 г;
  • рослинні жири: 25-30 г;
  • сіль: 6 м

Калорійність Добовий раціону при дієті 12 складає 2300-2400 ккал.

Дозволені продукти при дієті 12

Дієта 12 дозволяє вживання Наступний продуктів:

  • дієтічній хліб (підсушеній або вчорашній), печиво, Здобні бісквіт;
  • нежирне м'ясо (яловичина, телятина, Кролятина, індічатіна, печінка, язик) - у відварному, запеченому вигляді, у вигляді тефтелей і котлет;
  • Нежірні риба (тріска, щука, окунь), морепродукти;
  • молоко, сир, Кефір, сметана, нежирний сир;
  • яйця некруто (Не більше 2 на день);
  • злаки і крупи, каші, круп'яні супі, пудинги з круп;
  • бобові;
  • овочі будь-які, крім Гостра;
  • всі фрукти, сухофрукти;
  • мед;
  • цукерки без вмісту какао або шоколад;
  • томатний соус, соус з вівареного цибулі, сметану, негострі овочеві соуси;
  • трав'яні чаї, соки з овочів і фруктів, напій з плодів шипшини;
  • Рослин, пряжене, вершкове масло.

Заборонені продукти при дієті 12

Дієта 12 рекомендує віключіті з раціону Такі продукти:

  • свіжий хліб, вироби із Здобнов і листковий тіста;
  • жирне м'ясо, ковбасні вироби, м'ясні напівфабрикати і консерви;
  • Міцні жирні м'ясні бульйони і супі, зварені на них;
  • ікра риб, рибні консерви, солона риба, смажена риба;
  • копченості;
  • яйця круто і смажені яйця;
  • ріпчаста цибуля, часник, огірки, редька, редиска, щавель, крес-салат;
  • шоколад (в будь-якому вигляді);
  • гострі соуси, хрін, гірчиця, перець;
  • кава, какао, чорний чай;
  • алкоголь;
  • тварінні жири (включаючі сало);
  • будь-яка Змасті їжа.

Зразкове меню Дієти 12 на день



Сніданок: каша на молоці, 2 яйця некруто, трав'яні чай.

Другий сніданок: відвар шипшини і нездобне бісквіт або печиво.

Обід: картопляний суп-пюре, відварене м'ясо або тефтелі, тушкована або відварна квасоля (розварена, або у вигляді пюре), компот з ягід або сухофруктів.

Полудень: натуральний сік або відвар шипшини.

Вечеря: пудинг або запіканка, нежирна риба, запечена Із сметаною у фользі, відварну картоплю, трав'яні чай.

Перед сном: молоко або Кефір.

Рецепти дієтічного столу номер 12

Рецепти дієтічного столу номер 12 ї Достатньо різноманітні. Вісь кілька з них.

Тушкована квасоля з відвареної телятини або яловичини.

З вечора замочіть холодною водою стакан червоної квасолі, на ранок злійте воду і промійте квасолю. 400-500 г нежірної телятини або яловичини замочіть на 1-2 години в кефірі, Попередньо нарізавші кубиками приблизно 2х2 см. У сковороді з скроню бортиками підсмажте подрібнену Цибулини (маленьку або ½ середньої) до золотистого відтінку, Дода терту моркву, 1 помідор і половинку болгарського перцю, дрібно порізані. Дода півсклянкі води в овочі і дайте їм Трохи згасіті. Потім вікладіть в сковороду м'ясо разом з кефіром, В якому воно вімочувалося. Тушки 15-20 хвилин і Дода квасолю, добро перемішайте і залійте водою так, щоб вона покрила квасолю з м'ясом. Тушки на Середньому вогні до тих пір, поки квасоля не стану розварюються. М'ясо до цього моменту такоже буде Вже дуже сильно розварене. Хвилин за 10 до кінця Гасіння Дода сіль, при подачі на стіл прікрасьте свіжою зеленню.

Цей рецепт містіть лише рекомендовані дієтою 12 блюда (Крім цибулі, але ВІН Віваро весь) - бобові і нежирне м'ясо, Які містять БАГАТО вітамінів групи В і корисних білків та амінокіслот, а такоже заліза.

Ріба у фользі, запечена з травами і томатами і сиром.

Ось ще один рецепт дієтічного столу номер 12 - це страва Багате вітамінамі, фосфором, йодом, кальцієм, амінокіслотамі і корисне жирними кислотами омега-3 і омега-6.

Візьміть рибу (Цілком або Філе); при необхідності очістіть її від луски і помійте.

Збрізніть її лимонним соком, обваляйте в суміші СОЛІ і сухих пряних (негостріх) трав. Наріжте помідор кругляччям. Змішайте 2 жмені тертого неострого сиру і 2 чайні ложки сметаною. Вікладіть рибу на фольгу, зверху на неї покладіть кругляши Помідора і змастіть сумішшю сметаною і сиру. Загорніть у фольгу (Не прітіскаючі зверху до сиру) i поставте в розігріту духовку на 20-30 хвилин. Подаваті можна з гарніром зі свіжіх овочів або відваренім рисом.

Суп-пюре з Курков і брокколі.

Ще одне вітамінне блюдо, багаті корисностей мінеральними Сполука і амінокіслотамі - відмінний рецепт для Першої страви для тихий, хто дотрімується Дієти 12.

Відваріть курячу грудку в двох бульйон: покладіть курячу грудку варити, коли вода закипить в перший раз, злійте її та налійте нову; в ній продовжу варити грудку до готовності.

Відваріть невелика картоплиння.

Розімніть картоплиння в пюре або подрібніть на блендері. У Куряча бульйоні відваріть 200 г брокколі і такоже подрібніть. Покладіть пюре з картоплі і брокколі в бульйон. Візьміть половину відвареної курячої грудки і наріжте кубиками, Дода в суп. Дода в суп 30-50 г вершкового масла, поваріть на Середньому вогні 3-5 хвилин і знімайте з вогню - суп готовий. Перед подачею прікрасьте суп свіжою зеленню петрушки.

Мусака по-грецька.

Мусака по-грецька як не можна краще Підходить для Дієти 12 - Ця овочева запіканка з М'ясна фаршем є смачним і Ситнов дієтічнім блюдом, Багат вітамінамі і необхіднімі організму мінераламі.

Яловічі або курячий фарш (500-700 г) вікладіть на сковороду і починаєм гасити в невелікій кількості Рідини, поступово додаючі подрібнені помідори і подрібненій болгарський перець. 3-4 баклажана вімійте, очістіть від шкіркі, обсушіті. Наріжте їх тонкими скібочкамі, просіпьте сіллю, вікладіть на Друшляк на 30 хвилин. Потім промійте їх під проточною водою, обсушіті серветки і вікладіть на лист на змащення маслом пергамент. Надішліть Баклажани в розігріту духовку на 15 хвилин (або обсмажте їх на грілі), а самі в цею годину приготу соус «бешамель» - обсмажте в каструлі 30 г вершкового масла і 1 столову ложку борошна, Дода 1 склянку молока або вершків, доведіть до кіпіння , Дода тертий сир (близько 150 г) і добро перемішайте, знявші з вогню. За смаком Дода сіль.

Вікладіть на дно форми для запікання, змащення маслом, баклажанів; зверху - фарш з овочами, і залійте все соусом. Мусака готується в розігрітій духовці 20-30 хвилин. При подачі прікрасьте свіжою зеленню петрушки.