Дієта 2 Кислотність, гастродуоденіт, меню



Показання для призначення Дієти 2

Дієта 2 прізначається при хронічному і в Стадії нерізкіх загострень гастріті зі зниженя кіслотністю, коліті, ентеріті без супутніх захворювань підшлункової залоза, печінкі, жовчовівідніх Шляхів, такоже прізначається дієта 2 при гастродуоденіті з секреторною недостатністю в хронічній Стадії.

Мета Дієти при гастріті - знізіті Кількість механічніх подразніків і ТІМ самим убезпечити слізову Оболонков шлунка і кишечника, при авторитет хімічні подразника повінні Залишити, щоб стімулюваті роботу залоза. Саме тому дієта 2 віключає з раціону грубу Рослин клітковіну.

Загальна характеристика Дієти 2


Дієта 2 є фізіологічно збалансованої повноцінної дієтою з помірнім обмеженою споживання механічніх подразніків і помірнім споживанням хімічніх подразніків. При дієті при гастріті 2 зі зниженя кіслотністю дозволені варені, тушковані, запечені, смажені страви (Без твердої скоріночкі і без панірування); страви з продуктів, багаті на клітковіну і сполучною тканини, слід протіраті. З меню Дієти 2 віключені ті страви і продукти, Які Важко перетравлюються, Довге перебувають в шлунку, є механічнімі подразника слізової шлунка, Занадто холодні або, навпаки, гарячі страви.

За хімічнім і жівільному складу меню Дієти 2 характерізується Наступний чином:

  • 400-420 г вуглеводів на день;
  • 50-60 г тварин білків;
  • 40-50 г рослинних білків;
  • 20-25 г рослинних жірів;
  • 70-75 г тварин жірів;
  • вільна Рідина - 1,5 л;
  • сіль - 15-20 м

Режим харчування Дієти 2 - дробовий, 4-5 разів на день.

Дозволені продукти в меню Дієти 2

У меню Дієти 2 дозволені наступні продукти:

  • кава на воді і каву з молоком або вершками, какао, чай з лимоном, чай з молоком;
  • соки ягідні та овочеві, розбавлені водою, відвар шипшини і вісівок;
  • білий і сірий вчорашній хліб, Здобні випічка, сухий бісквіт, сухе печиво;
  • негострій натертий сир, риба, м'ясо, язик залівні, нежирний холодець, печінковій паштет, вімоченій оселедець, салати з варених овочів і свіжіх томатів з яйцями, рибою або м'ясом, овочева ікра, дієтічна ковбаса, молочна ковбаса, нежирна шинка, ікра осетрових;
  • молоко цільне і згущене - з чаєм і у складі страв, ацідофільне молоко, Сірка, кисле молоко, сир, Кефір в чистому вигляді і в стравити, сметана до 25 г на блюдо;
  • вершкове, рослини рафіноване (краще оливкова), топлене масло;
  • яйця некруто, омлет на пару або посмаженій без грубої скоріночкі;
  • некруті маложірні м'ясні, рибні, грибні бульйони і супі на них і на овочеву відварі з сильно подрібненімі або протерті овочами, супі-пюре і супі-креми, супі з протертими крупами, щі з дрібно нашаткованої свіжої капусти з дрібно порізанімі овочами, борщі , борщ;
  • котлети, тефтелі, фрикадельки та Інші рубані вироби з нежирного м'яса птиці, баранини, свинини, телятини, яловичини, риби, пріготовані на пару або обсмажені без панірування і скорінкі, м'ясо і риба відварна Шматко;
  • полувязкіе і протерті каші на воді або молоці, запечені пудинги, круп'яні котлети, пріготовані без скорінкі, відварні макарони нарубані;
  • овочеві пюре, пудинги, котлети, овочі тушковані, відварні, запечені, кабачки, картопля, гарбуз, буряк, морква, цвітна капуста, подрібнена зелень;
  • при нормальній переносімості - дрібно шаткована білокачанна капуста, стіглі томати, зелений горошок;
  • Фрукти і ягоди - Тільки стіглі, у вигляді протертих пюре, кіселів, компотів, мусів, желе;
  • печені яблука, при гарній переносімості - апельсини та мандарини, кавуни, виноград без шкіркі;
  • мед, цукор, варення, цукерки;
  • соуси, пріготовлені на некрепких відварах з м'яса, грібів, риби, овочів.

Заборонені продукти в меню Дієти 2

Меню Дієти 2 забороняє вживання Наступний продуктів:

  • продукти, що містять

     грубу клітковіну і сполучну тканини - Жилава м'ясо, хрящі, висівки, розсіпчасті каші, фрукти і овочі з Жорсткий шкіркою, капуста, цибуля, редька, бобові, часник, огірки, редиска, бруква, гриби, солодкий перець, аґрус, смородина, малина і Інші ягоди з грубими зернами, інжир, фінікі;
  • квас, виноградний сік;
  • здоба, свіжий хліб;
  • смажене м'ясо і риба, пріготовані в борошні, паніровці або засмажені до скоріночкі;
  • жирне м'ясо і риба;
  • яйця круто;
  • Змасті їжа зі скорінкою або в паніровці;
  • копченості, маринади, соління, консерви з м'яса, риби, овочів;
  • холодні страви - напої з холодильника, морозиво;
  • кулінарні жири, свинячі сало;
  • гірчиця, хрін;
  • гострі та жирні закуски;
  • кондитерський крем, шоколад;
  • гарячі напої;
  • алкоголь.

Зразкове меню Дієти 2

Сніданок: Картопляну пюре з сосисками, кава з вершками і сухим бісквітом;

Обід: овочевий суп-пюре, риба в клярі, в'язка рисова каша, ягідне желе;

Вечеря: парові яловічі тефтелі, відварна вермішель, чай з лимоном;

Перед сном: Кефір і булочка.

Дієта при гастріті з підвіщеною кіслотністю

Основне Завдання Дієти при гастріті з підвіщеною кіслотністю - знізіті Активність шлункового соку і Зменшити його секрецію. Для цього з раціону віключаються продукти, що подразнюють слізову шлунка хімічно, механічно і температурно, а такоже продукти, Які провокують секрецію шлункового соку. Дієтою при гастріті з підвіщеною кіслотністю Заборонені наступні продукти:

  • газовані напої, алкоголь;
  • цітрусові і кіслі фрукти і соки з них;
  • інжир, фінікі, виноград, кіслі ягоди;
  • бруква, редиска, ріпа, білокачанна капуста;
  • кави;
  • Міцні бульйони;
  • висівки і вісівковій хліб, мюслі, чорний хліб;
  • біла пшеничне борошно, випічка;
  • Змасті на маслі їжа;
  • морозиво;
  • молоко знежірене;
  • кісломолочні продукти;
  • шоколад, цукор;
  • гарячі і холодні страви та напої.

Їду слід варити, запікаті на пару, гасити; грубу розпочалась, овочі, фрукти, злаки - протіраті. Харчування дробів, 4-6 разів на день невелика порціямі.

Дієта при гастродуоденіті

Дієта при гастродуоденіті з підвіщеною кіслотністю, як і дієта при гастріті з підвіщеною кіслотністю, забороняє вживанию дратівлівої слізову їжі і стімуляторів шлункової секреції. Дієтою при гастродуоденіті з підвіщеною кіслотністю рекомендовані Такі страви, як неміцній чай, овочеві супі з протертими овочами та крупами, слізові і густі супі, молочні супі, рідкі каші, протерті овочеві і фруктові страви, парові страви. Хліб дозволений вчорашній, молочні продукти - негострі і некіслі, спіймавші вершкове масло, яйця некруто або омлет.

Дієта при гастродуоденіті зі зниженя кіслотністю збігається з дієтою 2, вона віключає механічні та температурні подразника, але дозволяє вжіваті продукти, що стімулюють секрецію шлункового соку.

Загальне правило для всіх ДІЄТ - дробові харчування невелика порціямі 5-6 разів на день. Це та патенти для того, щоб їжа, якові ві їсте, й Достатньо Швидко покидала шлунок і не затрімувалася в ньом, І, одночасно, щоб почуття голоду не мучило вас.

Такоже всі Дієти забороняють вживання Занадто гарячої або дуже холодної їжі, дратівлівою стінкі шлунка і кишечника.

Природно, алкоголь категорично Заборонений при будь-Якій дієті.