Дієта 4 стіл, меню, характеристика



Показання для призначення Дієти 4

Дієта 4 прізначається при Гостра захворюваннях кишечника і різкіх загостреннях хронічніх захворювань кишечника, що супроводжуються сильними проносіті, а такоже після операцій на кишечнику.

Дієта 4 прізначається, щоб Забезпечити організму повноцінне харчування при порушеннях травленні, а такоже Зменшити запальний процес у кишечнику, Зменшити гнільні і бродільні процеси в кишечнику і Сприяти нормалізації травної Функції кишечника та інших ОРГАНІВ ШКТ.

Дієта 4 стіл: загальна характеристика


Дієта 4 являє собою дієту зі зниженя калорійністю за рахунок Зменшення кількості споживання жиру і вуглеводів при збереженні нормальної кількості Білка. У меню Дієти 4 сильно обмежені продукти, Які є механічнімі, хімічними і термічнімі подразника слізової ОРГАНІВ ШКТ, продукти, що стімулюють секрецію ОРГАНІВ травлення, продукти, що підсілюють бродільні і гнільні процес в кишечнику, дуже холодні і дуже гарячі страви. Страви в меню Дієти 4 готуються на пару, відварюють у воді і (або) протірають.

Режим харчування дробовий, 5-6 разів на день невелика порціямі.

Хімічний і пожівній склад Дієти 4:

  • Білки тварини: 45-50 г;
  • Білки рослинні: 25-30 г;
  • жири: 60-70 г;
  • вуглеводи складні: 210 г;
  • вуглеводи Прості (цукру): 40-45 г;
  • сіль: 6-8 г;
  • вільна Рідина: 1,5-2 л.

Калорійність Добовий раціону - 1800-1900 ккал.

Дієта 4 прізначається на 3-5 днів з подалі переведенням на дієту 2 або дієту 5а.

Дієта 4 стіл: рекомендовані продукти

При дієті 4 дозволені і рекомендовані наступні продукти:

  • сухарики з білого хліба (200 г, що НЕ підсмажуваті), вчорашній і черствий білий хліб;
  • нежірні і нежілістая сорти яловичини, телятини, курки, Кролятина, індічкі - готуються у вигляді парових і відварніх котлет, фрікадельок, кнелей, суфле, при пріготуванні жир, шкіра, жили відаляються;
  • нежірні сорти риби у відварному і паровому вигляді, у вигляді котлет і фрікадельок, приготовання на пару;
  • супі на нежирному Слабкий бульйоні з м'яса або риби з додаванням протертого або вареного рубленого м'яса, парових фрікадельок, слізовіх відварів круп (манної, рісової, перлової), яєчніх пластівців;
  • сир свіжопріготованій кальцінованій або прісній протертий;
  • вершкове масло в стравити;
  • овочі - Тільки у вигляді відварів з овочів, Які додаються в супі;
  • паровий омлет з яєць і яйця некруто, яйця в стравити;
  • протерті каші на воді (гречана, Вівсяна, рисова);
  • чорний і зелений чай, чорна кава, какао на воді;
  • фруктові і ягідні соки, розбавлені водою (крім соку зі слив, винограду, абрікосів);
  • кіселі з Айві, кизилу, черемхи, чорніці, груші, відварі з ягід - Шипшина, чорної смородини, чорніці, черемхи;
  • пюре з протертих сирих яблук.

Дієта 4 стіл: Заборонені продукти

З меню Дієти 4 слід віключіті наступні продукти:

  • всі Інші, крім дозволеного, Хлібні та хлібобулочні вироби, випічка, все Здобні та кондитерські вироби, будь-які солодощі;
  • закуски, копченості;
  • Міцні і жирні бульйони, супі з макаронними виробами, овочами і крупами, молочні супі;
  • тварінні і кулінарні жири;
  • жирне м'ясо, птиця, риба, ікра риби;
  • ковбаси і м'ясні напівфабрикати;
  • консерви з м'яса, риби та птиці;
  • молоко та молочні продукти;
  • макаронні вироби;
  • яйця круто, смажені яйця;
  • ячна крупа, пшоняна, перлова;
  • овочі, фрукти, бобові, ягоди;
  • варення, мед;
  • чай, кава і какао з молоком, холодні напої, газовані напої.

Зразкове меню Дієти 4 на день

Сніданок: Вівсяна протерта каша на воді, свіжий сир протертий, зелений чай.

Другий сніданок: відвар шипшини.

Обід: нежирне

м'ясний бульйон з манною крупою, парові тефтелі з яловичини, протерта рисова каша на воді, Кисіль з груші.

Полудень: відвар чорної смородини.

Вечеря: омлет на пару, протерта гречана каша на воді, зелений чай.

Перед сном: Кисіль з груші.

Варіант Дієти 4 - дієта 4б

Дієта 4б є варіантом Дієти 4 і застосовується при зазначеним у свідченнях Дієти 4 захворюваннях в тихий випадка, коли смород поєднуються Із захворюваннямі підшлункової залоза, шлунка, печінкі, жовчовівідніх Шляхів. Вона вводіті додаткові обмеження на вживання механічніх і хімічніх подразніків слізової Оболонки ШКТ та стімуляторів секреції шлункового соку і жовчовіділення, але доповнює меню Дієти 4 столи Деяк новімі продуктами. Дана дієта рекомендує вжіваті багаті таніном продукти - чорницю, натуральні червоні вина, какао, МІцний чорний чай. Продукти слід відварюваті, готувати на пару, протіраті.

Хімічний і пожівній склад Дієти 4б:

  • Білки: 100 г;
  • жири: 100 г;
  • вуглеводи: 350-400 г;
  • сіль: чи не більше 8 г на добу;
  • вільна Рідина: 1,5 л.

Калорійність раціону - 2700-2900 ккал в день.

Дозволені продукти Дієти 4б

Дієта 4б дозволяє вживання Наступний продуктів:

  • до 200 г на добу підсушеного вчорашнього хліба з борошна ВИЩОГО або I сорту;
  • супі на Слабкий М'ясні, овочевих, рибних бульйоні з добро розвареної і протерті крупою, фрикадельками з м'яса або риби, дрібно нашаткованімі і добро розваренімі овочами;
  • нежірні і нежілістая сорти яловичини, телятини, курки, Кролятина, індічкі - готуються у вигляді парових і відварніх котлет, фрікадельок, кнелей, суфле, при пріготуванні жир, шкіра, жили відаляються;
  • нежірні сорти риби у відварному і паровому вигляді, у вигляді котлет і фрікадельок, приготовання на пару;
  • розварені круп'яні каші на воді або з додавання у воду 1/3 частини молока;
  • морква, картопля, цвітна капуста - відварені і протерті;
  • стіглі фрукти і солодкі ягоди без шкіркі, при гарній переносімості можна вжіваті до 100 г Стигла помідорів на добу;
  • молоко, сметана, вершки в стравити, Кефір, кисле молоко, свіжий сир;
  • в стравити або з хлібом - до 15 г на прийом вершкового масла без СОЛІ;
  • яйця некруто, в стравити, у вигляді омлетів, меренги з білків - до 2 яєць на добу;
  • негострій сир, докторська ковбаса, паштетною і ТЕЛЯЧА ковбаса, холодець м'ясо, холодець язик, вімоченій оселедець);
  • соуси на М'ясні, Рибне, овочевих бульйоні з зеленню, молочний соус, бешамель зі сметаною, фруктові соуси;
  • кіселі, мусі, желе, протерті компоти з солодких ягід і фруктів (крім абрікосів, кавунів, динь і слив), яблука печені, до 100 г на добу сирих ягід, стіглі солодкі яблука та груші сирі протерті;
  • фруктові соки, розбавлені водою (1: 1) - 50-150 мл на добу;
  • чай, кава, какао на воді або на молоці.

Заборонені продукти Дієти 4б

Дієта 4б НЕ дозволяє вживання Наступний продуктів:

  • продукти, що стімулюють секрецію шлунка і підшлункової залоза, жовчовіділення, посілюють бродіння і гніття в кишечнику (кіслі овочі, фрукти і ягоди, капуста, квас, солодощі, жири, гострі спеції та ін.);
  • всі Інші, крім дозволеного, Хлібні та хлібобулочні вироби, випічка, кондитерські вироби, всі солодощі;
  • супі з грубою крупою і неразвареннімі овочами, Міцні та жирні м'ясні та рибні бульйони, грибні бульйони;
  • жирне м'ясо, птиця, риба;
  • м'ясні та рибні консерви;
  • соління, копченості;
  • перлова, пшоняна, ячна крупа;
  • сирі непротерті овочі та фрукти, бобові;
  • кава з молоком, газовані напої;
  • Занадто холодні і Занадто гарячі напої.