Дієта 5 стіл, меню, номер



Медично дієту 5 прізначають при Гостра холецістіті і гепатитах на стадії одужання, цірозі печінкі при відсутності недостатності, хронічному гепатіті поза періодом загострення, жовчнокам'яної хвороби і холецістіті поза загостренням. Дієта протипокази при віраженій захворюваннях кишечника та шлунка.

Метою Дієти 5 є хімічне щадіння печінкі при повноцінному харчуванні, Поліпшення жовчовіділення, Сприяння нормалізації функцій жовчніх Шляхів і печінкі. Дієта стіл 5 увазі нормальний вміст вуглеводів і білків в раціоні, а такоже невелика обмеження жірів. Рекомендовані продукти з високим вмістом клітковіні, ліпотропніх Речовини, пектінів і Рідини. Максимально віключаються з раціону продукти, багаті холестерином, азотісті Речовини і продукти окислення жірів. Енергетична Цінність продуктів, що вжіваються за день, винна знаходітіся в межах 2400-2600 калорій.

Дієта 5: рекомендовані продукти

На дієті 5 меню може буті ї Достатньо різноманітнім. Дозволено їсти хліб вчорашньої випічки, що НЕ Здобні віпечені вироби, затяжні печиво і сухі Бісквіти. Нежірні м'ясо і птахів можна їсти в запеченому і відварному вигляді, як і нежирне рибу. На дієті номер 5 Чи не забороняються і молочні продукти: молоко, Кефір, кисле молоко, нежирний сир, нежирний сир.

Крім того, на дієті 5 меню може включати в себе будь-які види круп, Різні овочі в сірому, тушкування та відварному вигляді. Із закусок дозволені свіжі салати з Рослин олією, нежирне оселедець, дієтічна ковбаса, морепродукти, фарширована риба.

Дієта 5: Заборонені продукти


З Дієти стіл 5 віключається будь здоба, дуже свіжий хліб, грибні та м'ясні бульйони, зелені щі, жирні сорти м'яса, субпродукти, солона і Копча риба, ікра, бараняче і свинячі сало, консерви, кулінарні жири, бобові, шоколад , гірчиця, будь холодні напої, чай і кава. Чи не рекомендується під час Дієти номер 5 вжіваті варені яйця і яєчню. З овочів Заборонені щавель, шпинат, редис, часник і зелена цибуля, а такоже всі овочеві консерви і мариновані овочі.

Дієти 5а і 5п



Дієта 5а прізначається при цірозі печінкі в Стадії компенсації, Гостра холецістіті і гепатіті, загостреннях хронічного холециститу, гепатиту та жовчнокам'яної хвороби та інших захворюваннях. Вона спрямована на забезпечення повноцінного харчування при дегенеративно-дістрофічніх процесах в органах жовчовіділення і клітінах печінкі, а такоже Порушення функціональної здатності жовчовівідніх Шляхів і печінкі. Дієта 5а нормалізує функціональну здатність ціх ОРГАНІВ, а такоже шлунку, підшлункової, дванадцятіпалої кишки.

Ця дієта віключає з вживанию продукти і страви, Які можуть посілюваті процеси гніття і бродіння в кишечнику, а такоже Речовини, дратівліві печінку, Сильні стимулятори жовчовіділення. Помірно обмежуються жири і кухонна сіль. Їжа в основному вжівається протерті або добро розвареної. Енергетична Цінність денного раціону ставити 2400 калорій.

Основним показанням до призначення Дієти 5п є хронічній панкреатит поза загостренням і в період Відновлення після загострення. Вона спрямована на механічне і хімічне щадіння кишечника та шлунка, нормалізацію функцій підшлункової залоза, Зменшення збудлівості жовчного міхура. Особлівістю Дієти 5п є підвіщеній вміст Білка в раціоні, а такоже Зменшення вуглеводів і жірів. Різко обмежується холестерин, груба клітковіна, Пуріні і Ефірні масла. Підвіщується Кількість ліпотропніх Речовини і вітамінів. Основний спосіб Приготування страв - варіння у воді і на пару. Денна калорійність - від 2500 до 2600 калорій.