Дієта для шлунка - дозволені й Заборонені продукти


Дієта для шлунка: кому прізначається


Наш шлунок для перетравлення їжі віробляє шлунково сік, що містіть соляну кислоту. При нормальному вмісті цієї кислоти в шлунково соку їжа перетравлюється в Потрібний годину, а стінок шлунка і кишечника не заподіюється ніякої Шкода. Якщо Кислотність шлункового соку знижена, то процес травлення порушується - слабокислий сік не в змозі переваріті розпочалась, в кишечник вона Надходить непідготовленою, і там процес травлення такоже порушується, через що організм НЕ отрімує БАГАТО необхідні Йому пожівні Речовини. При підвіщеній кіслотності шлункового соку їжа перетравлюється дуже Швидкого, але слізовій оболонці шлунка і кишечника заподіюється шкода - кислота роз'їдає її, що може прізвесті до ерозії і віразці.

Відповідно, щоб унікнуті подібніх непріємніх наслідків, дієта при кіслотності шлункового соку віщє або нижчих норми формує раціон по вопросам комерційної торгівлі продуктів, Які допомагають усунуті проблему.

Дієта для шлунка має дуже велике значення має - З її допомогою ві можете нормалізуваті Кислотність шлункового середовища і не допустити,, розвітку таких захворювань, як гастрит, ерозія або віразка шлунка і 12-палої кишки.

Дієта при кіслотності шлунка нижчих норми


У разі зніженої кіслотності шлункового соку прізначається дієта для шлунка, що зніжує Кількість механічніх подразніків в раціоні, але містіть необхідну Кількість механічніх подразніків, що стімулюють роботу залоза, що віробляють шлунково сік.

Дієта для шлунка при зніженій кіслотності віключає з раціону грубу Рослин клітковіну, якові НЕ може переваріті шлунок. Сирі овочі, фрукти, а такоже крупи в раціоні цієї Дієти обмежені. Дієтою при кіслотності нижчих норми дозволено вживання варених, тушкування і запечені страв, смаженню страв без панірування і твердої скорінкі. Страви, пріготовані з продуктів, багаті на клітковіну або сполучною тканини, звітність, подрібнюваті або протіраті. Такоже з меню Дієти для шлунка при зніженій кіслотності віключені Занадто холодні або Занадто гарячі страви.

Основа раціону - ті продукти, Які легко перетравлюються і не залішаються в шлунку надовго. Режим харчування - дробовий, 4-5 разів на день невелика порціямі, для того щоб ваш шлунок МІГ Швидко переваріті потрапила в нього розпочалась.

Дозволені ї Заборонені продукти Дієти при кіслотності нижчих норми

При зніженій кіслотності шлунка можна вжіваті наступні продукти:

  • білий і сірий вчорашній хліб, сухе печиво, сухий бісквіт, нездобне випічка;
  • негострій натертий сир, молоко цільне і згущене (його можна вжіваті з чаєм або у складі страв), сірні Сірка, сир, кисле молоко, Кефір в чистому вигляді і в стравити, сметана (1 столова ложка на блюдо);
  • вершкове масло, топлене масло;
  • рослинна рафінована олія (особливо оливкова);
  • нежірні сорти риби і м'яса, заливна риба, заливна язик;
  • печінковій паштет;
  • вімоченій оселедець;
  • дієтічна ковбаса, нежирна шинка;
  • ікра осетрових;
  • салати з варених овочів або свіжіх помідорів з яйцями, м'ясом, рибою;
  • овочева ікра;
  • яйця некруто, паровий омлет або омлет, підсмаженій без грубої скоріночкі;
  • Легкі м'ясні, рибні та грибні бульйону і супі на них, супі на овочеву відварі з протертими або сильно подрібненімі розваренімі овочами, супі-креми і супі-пюре, протерті круп'яні супі, борщ;
  • котлети, фрикадельки, тефтелі, кнелі з рубленого нежирного м'яса, пріготовані на пару, запечені або тушковані або обсмажені без скорінкі і панірування;
  • відварне м'ясо і відварна риба;
  • ОВОЧЕВЕ пюре, овочеві котлети, пудинги, відварні і тушковані овочі, особливо кабачки, картопля, гарбуз, цвітна капуста, морква, буряк, подрібнена зелень;
  • протерті, рідкі та напіврідкі каші на воді або на молоці, запечені пудинги, відварні макарони, круп'яні котлети;
  • зелений горошок, стіглі помідори, дрібно нашаткована свіжа або Кваша капуста (при нормальній переносімості);
  • печені яблука, цітрусові, кавуни, виноград без шкіркі, фрукти та яблука у вигляді пюре, компотів, кіселів, желе, мусів;
  • натуральні овочеві та ягідні соки, розбавлені водою, вісівковій відвар, відвар шипшини;
  • чай з лимоном, чай з молоком, кава з молоком або вершками, какао;
  • неміцні м'ясні, рибні, грибні, овочеві соуси;
  • мед, цукор, варення, цукерки.

Дієта для шлунка при зніженій кіслотності забороняє вживання Наступний продуктів:

  • розсіпчасті каші, висівки;
  • Жилава м'ясо, м'ясні хрящі;
  • овочі та фрукти з Жорсткий шкіркою;
  • капуста, редька, цибуля, часник, редиска, огірки, бруква, солодкий перець, смородина, аґрус, малина та Інші ягоди з грубими кісточкамі, фінікі, інжир;
  • бобові;
  • гриби;
  • свіжий хліб, здоба;
  • жирне м'ясо, риба;
  • смажене м'ясо і риба і будь-яка їжа, смажена в паніровці, борошні або засмажені до скоріночкі;
  • м'ясні, рибні та овочеві консерви, соління, маринади, копченості;
  • свинячі сало, кулінарні жири;
  • яйця, зварені круто;
  • жирні та гострі закуски;
  • хрін, гірчиця;
  • холодні страви і напої, морозиво;
  • виноградний сік, квас;
  • шоколад, кондитерські крем;
  • гарячі напої;
  • алкоголь.

Дієта при підвіщеній кіслотності шлункового соку

Мета Дієти для шлунка при підвіщеній кіслотності - Зменшити секрецію шлункового соку і знізіті його Активність. Для цього з раціону віключаються НЕ Тільки механічні подразника, а й хімічні - всі продукти, Які провокують секрецію шлункового соку і подразнюють стінкі шлунка. Харчування під час Дієти при підвіщеній кіслотності такоже має буті дробів.

Дієта при підвіщеній кіслотності шлунка увазі більш обмежень, ніж дієта для шлунка зі зниженя кіслотністю, оскількі при підвіщеній кіслотності ризико Виникнення віразковіх захворювань шлунково-кишково тракту набагато віщє.

Дозволені ї Заборонені продукти Дієти для шлунка з підвіщеною кіслотністю



При підвіщеній кіслотності шлункового соку в раціон рекомендується включати Такі продукти, як:

  • овочеві супі з протертими крупами і овочами, молочні супі, слізові і густі супі-пюре;
  • рідкі каші;
  • страви з протертих овочів і фруктів;
  • парове м'ясо і риба, парові тефтелі і котлети з м'яса, риби і овочів;
  • негострі і некіслі молочні продукти;
  • спіймавші вершкове масло;
  • вчорашній хліб;
  • омлет, яйця некруто;
  • неміцній чай, трав'яні відварі з протізапальною дією.

З раціону Дієти при підвіщеній кіслотності слід віключіті наступні страви:

  • чорний хліб, випічка, вісівковій хліб, висівки, біла пшеничне борошно і страви з неї, мюслі і пластівці;
  • їжа, смажена на маслі;
  • кісломолочні продукти і знежірене молоко;
  • Міцні м'ясні, рибні, грибні бульйони, супі і соуси на них;
  • редис, ріпа, бруква, білокачанна капуста;
  • виноград, фінікі, інжир, все кіслі ягоди, страви та напої з них;
  • цітрусові і будь-які кіслі фрукти, страви та напої з них;
  • морозиво;
  • холодні або гарячі страви та напої;
  • цукор, шоколад;
  • газовані напої, кава, алкоголь.

Переважні Способи Приготування їжі під час Дієти для шлунка - варіння, запікання, тушкування, Приготування на пару. Грубу розпочалась, овочі, фрукти, злаки потрібно протіраті.