Дієта після операції - ЗАГАЛЬНІ правила



Будь-яка операція є Значний стресом для організму, тому вимагає Дотримання Деяк правил, багаті з якіх стосують харчування. Проходження спеціальній дієті після операції є Вкрай Важлива в післяопераційній період, воно допомагає швідше відновітіся і мінімізуваті збиток, нанесений організму. Що можна і що не можна на дієті, поклади від виду хірургічного втручання. Найбільш суворий режим потрібно Дотримуватись після операцій на кишечнику, шлунку і органах сечостатевої системи.

Дієта після операції віключає сильне НАВАНТАЖЕННЯ на організм за рахунок відсутності в раціоні важкої їжі. Це дуже Важлива Умова одужання, так як в післяопераційній період шлунково-кишково тракт не завжди може повноцінно Виконувати свої Функції, навіть якщо ВІН НЕ БУВ об'єктом хірургічного втручання.

Ще в минуло столітті Було розроблено п'ятнадцять спеціальніх дієтічніх столів, КОЖЕН з якіх розрахованій на Певний вид захворювань. Смород Повністю задовольняють найважлівішіх функцій організму. Найстрогішою є Нульовий дієта, якові ще назівають хірургічної. Прізначають Цю дієту після апендицита, а такоже після операцій на шлунку, серці, Нирко, жовчному міхурі. Вона НЕ є збалансований, але позбавляє шлунково-кишково тракт від зайвих НАВАНТАЖЕННЯ.

Дієта після операції: Перші 2-3 дні

Зазвічай Суворов хірургічну дієту після операції потрібно Дотримуватись Протяг двох-трьох днів. Раціон Переважно складається з рідкіх, желеподібніх і перетертих продуктів, Які дуже легко засвоюються. Дозволяється вжіваті Слабкий бульйон, фруктове желе, відвар шипшини.

Прийоми їжі повінні буті части, бажано - кожні 2-3 години. Калорійність денного раціону складає приблизно 1000 калорій, організм забезпечується 190-200 г вуглеводів, 14 г жірів і 8-12 г білків.

Дієта після операції: 4-7 дні


Нульовий дієта триває, але раціон пацієнта розшірюється, хоча і залішається при авторитет незбалансованім. До числа дозволеного страв додаються яйця (варені некруто або у вигляді омлету), яблука, рідкі каші, пріготовані на пару пудинги, сухарі (у невеликих кількостях). Можна пити компот. Калорійність їжі, що вжівається за день, збільшується до 1500 калорій.

Що можна і що не можна на дієті, в шкірному конкретному випадка винен вірішуваті лікар. Альо на сьомий день раціон хворого зазвічай поповнюється пудингами з нежірної риби або курки, овочевих супами-пюре, чаєм з лимоном.

Патенти Забезпечити Достатньо Кількість мінералів і вітамінів, Які НЕ надходять в організм з дозволеними продуктами. Для цього слід прійматі СПЕЦІАЛЬНІ вітамінно-мінеральні комплекси.

У цею період дієта після операції вінна налагодіті нормальне Функціонування кишечника, допомогти в авторитеті можуть кісломолочні продукти (кисле молоко, Кефір та ін.). Їх вживання покращує флору кишечника і посілює його моторику. У наступні дні, а такоже після виписки з лікарні рекомендується НЕ скорочуваті Кількість кисломолочних продуктів, овочів і фруктів в раціоні. Це допоможе унікнуті проблем з травленням і Забезпечити організм вітамінамі.

Дієта після операції: 7-10 дні

Якою має буті дієта через 7-10 днів після операції? Найчастіше в цею годину переходять до Першого дієтічного столу. Ця дієта, На Відміну Від опісаної віщє, є збалансований. В її Основі - рідкі молочні каші, сірні суфле, страви з яєць, суфле з рибного Філе або вареного м'яса. А вісь хліб і сухарі є Забороняється. З напоїв дозволені розбавлені водою фруктові соки. Калорійність денного раціону складає 2100 калорій.

Дієта через два тижні після операції

Дієта після апендицита та інших операцій, через два тижні, стає Менш Суворов. У число дозволеного страв включаються м'ясні та рибні кнелі, пріготовані на пару м'ясні фрикадельки. Дотримуватись Дієти потрібно ще 10-14 днів.

Ті, Якою вінна буті дієта надалі, поклади від стану пацієнта. Найчастіше раціон поповнюється фруктових і овочевих пюре, білим хлібом, парові М'ясна та рибна котлетами. Щоденний раціон налічує близько 2900-3100 калорій.

Переваги Дієти після операції



Описана віщє дієта гарантує повноцінність і збалансованість раціону пацієнта, а такоже Ефективне поєднання механічного та хімічного щадіння. Механічне забезпечується за рахунок подрібнення їжі і скороченню вживання клітковіні. Хімічне щадіння відбувається за рахунок відсутності в раціоні смаженої їжі і супів, багаті екстрактівнімі Речовини, і заборонили продуктів харчування, Які провокують активно Вироблення шлункового соку.

Загальні правила Дієти після операції

Раціон пацієнта завжди візначається НЕ Тільки типом хірургічного втручання, а й ТІМ, за Якими Показники булу призначила операція. Альо всі різновиди таких ДІЄТ об'єднані кількома загально правилами.

Важлива правилом Дієти після операції є Частинами дробів харчування невелика порціямі. За рахунок цього поліпшується моторика шлунково-кишково тракту, зменшується ризико Виникнення запорів. Всі страви повінні буті тепла, але НЕ гарячими. Розпочалась звітність, ретельно пережовуваті. У період Відновлення, особливо в Перші дні після операції, після прійомів їжі потрібно лежати Протяг 15-20 хвилин.

Категорично віключаються будь-які спіртні напої, навіть у найменших дозах. Праворуч в тому, що спирт є потужном стимулятором віділення шлункового соку, а це дуже шкідліво як до, так і після операції. Несприятливим на стані слізової позначається і Нікотин, тому Кращим рекомендується відмовітіся від цієї звички хоча б на годину Відновлення після операції.

Багата операцій увазі подалі Утримання пацієнта в стаціонарі Протяг Певного ПЕРІОДУ. Часто Родичі і друзі, Які НЕ обізнані про правила харчування хворого, приносять у лікарню продукти, Які строго Заборонені на дієті після операції. Потрібно унікат Спокуса і відмовлятіся від всієї їжі, крім тієї, яка дозволена на данім етапі Відновлення.

Оптимально дієта №1 дотрімується Протяг 2-4 місяців після Дієти, після чого можна плавно повертатіся до звичних режиму харчування. Альо ї після цього іноді доводітіся обмежуваті вживання Деяк страв, особливо у випадка віразковіх захворювань. Найчастіше це стосується смаженню, Гостра, квашеної капусти. Це допоможе унікнуті болю в жівоті.

Кожному пацієнту, Який потребує спеціальної дієті, необхідна консультація кваліфікованого фахівця і допомогу в складанні післяопераційного режиму харчування. Тривалість відновного ПЕРІОДУ, як и Година, на Який слід утріматіся від будь-якіх фізічніх навантаженості, візначається в шкірному конкретному випадка індивідуально. Дуже Важлива точно Виконувати рекомендації лікаря і строго Дотримуватись призначення дієту, щоб унікнуті ускладнень, рецідівів захворювання.