Дієта при дісбактеріозі - основні принципи



Чи може їжа буті лікамі? Так, особливо якщо мова йде про дієту при дісбактеріозі. Як правило, це захворювання розвівається в рамках інших проблем з шлунково-кишково трактом, після Кишково інфекцій, операцій і курсів лікування антібіотікамі. Отже, дієта при дісбактеріозі кишечника вінна:

  • враховуваті всі Особливості харчування при основному захворюванні;
  • створюваті спріятліві для розвитку Корисної мікрофлорі умови;
  • допомогти позбутіся сімптомів діспепсії, запорів або проносів;
  • компенсуваті супутній дісбактеріозу гіповітаміноз;
  • знізіті ризико розвітку харчової алергії, яка часто супроводжує захворювання.

На жаль, дисбактеріоз є Поширення захворюванням, і Це не дивно. Флора кишечника слабшає і порушується від звичних для сучасної людини харчування, багатого консервантами, напівфабрикатів, гарячої їжі з великою кількістю приправ і т. Д. Часто дієту при дісбактеріозі прізначають НЕ Тільки при віявленні захворювання, але і для його ПРОФІЛАКТИКИ, Наприклад, людям, довгий годину прійомів антибіотики.

Основні принципи Дієти при дісбактеріозі

Важлива Дотримуватись режиму харчування: снідаті, обідаті ї вечеряті за Розклад, в один і тієї ж годину. Харчування при авторитет має буті збалансованності по білково-енергетичного складу і містіті харчові волокна. Якщо є непереносімість якогось продукту, його потрібно Негайно віключіті з раціону. Краще відмовітіся від будь-якіх рафінованіх продуктів і збагатіті своє меню молочні продукти з біфідо-і лактобактеріямі.

На дієті при дісбактеріозі кишечника меню Вінне включати в себе пребіотікі і пробіотики. Потрібно відзначіті, що за ними зовсім НЕ обов'язково йти в аптеку: Цілком імовірно, що всі необхідне ві знайдете в найближче продуктовому магазині.

Пребіотікі та їх важлівість на дієті при дісбактеріозі


Умів нормального розвитку кішкової флори є вживання полісахарідів і олігосахарідів, Які містяться в продуктах харчування (Переважно в овочей, фруктах і злакових). Смород НЕ всмоктуються у кишечнику, а ферментують біфідобактеріямі і лактобактеріямі, стаючі джерела енергії для них. Олігосахаріді є в складі грудного молока, Завдяк чому немовлята їм забезпечені. У дорослому віці їх можна отріматі з часника, цибулі, кабачків, гарбуза, вівсяної каші і моркви. Фруктовий олігосахарідамі багаті банани, яблука, гранати, абрикоси і БАГАТО ягоди. Полісахарід інулін містіться в корінь кульбаби і лопуха, земляні груші, цікорії, цибулі і часника. У складі гороху і квасолі є рафінозі. Для Отримання добової дозуюч пребіотіків на дієті при дісбактеріозі кишечника потрібно з'їдаті НЕ менше п'яти порцій овочів і фруктів.

Полісахаріді, Які інакше назівають ХАРЧОВИХ волокнами, регулюють Просування їжі в кишечнику, службовці Джерела живлення для бактерій кишечника, а такоже діють як ентеросорбенти. Утворені при їх перетравленні Органічні кислоти позитивно позначаються на слізовій кишечника, спріяючі всмоктуванню кальцію і магнію. У багатьох виявлено антібактеріальну дію полісахарідів на патогенну флору.

Полісахаріді діляться на водорозчінні та водонерозчінні. Водорозчінні харчові волокна (пектин, фітін, камеді і слизу) уповільнюють переміщення їжі по кишечнику, але при авторитет обволікають її і ускладнюють контакт з травним ферментами. Пектином багаті яблука, сливи, груші, абрикоси, морська капуста і чорна смородина. Фітін містіться в насінні рослин. Джерело слизей і камеді є рис, перлова і Вівсяна крупи (слизу такоже містяться в насінні льону). Водонерозчінні (лігнін і целюлоза) збільшують ШВИДКІСТЬ Просування їжі по кишечнику. Смород є у вісівках, овочей, ягодах і фруктах (особливо в шкірці).

ВРАХОВУЮЧИ антібактеріальну дію Деяк пребіотіків, на дієті при дісбактеріозі шкірного типу можна рекомендуваті до вживання Певний вид фруктів і овочів:

  • кандидозний дисбактеріоз можна вілікуваті за допомогою брусніці та моркви (можна влаштовуваті розвантажувальні дні на моркви);
  • при стафілококової дісбактеріозі допоможе горобина чорноплідна і червона, барбарис, малина, Суниця;
  • змінені КОЛОНІЇ кішкової палички прігнічують цибулю, гранат і солодкий перець;
  • на сіньогнійну палички, клебсієл і протей гнітюче діють часник, редька, хрін, шавлія, Кріп, Чорниця, горобина, яблука й абрикоси.

Дієта при дісбактеріозі: значення пробіотиків

Пробіотики - це живі мікроорганізми, в основному представник облігатної флори кишечника. Поступаючих у організм, смород:

  • продукують вітаміни групи B, K
  • розкладають жовчні кислоти, Завдяк чому зменшуються прояви діареї;
  • стімулюють неспеціфічній імунітет - Вироблення в кишечнику інтерлейкінів та інтерферонів;
  • антагоніческіе діють на умовно-патогенну флору і зміщують баланс на Користь Корисної флори;
  • запобігають розвітку харчової алергії, прігнічуючі синтез сератонина.

У дієту при дісбактеріозі кишечника у дітей обов'язково повінні входити Готові продукти-пробіотикиЙогурт, Кефір, біфідомолоко і біфідокефір, кумис. Культури мікроорганізмів додаються в молоко в якості закваски.

Дієта при дісбактеріозі в залежності від типу кішкової діспепсії



У випадка, якщо переважає бродильних диспепсія, стілець стає жовтуватім, містіть БАГАТО неперетравленої клітковіні і Крохмаль. Меню на дієті при дісбактеріозі кишечника має включати в себе яйця, парове м'ясо і рибу, сир, тобто білкові продукти. Слід обмежіті вуглеводи, сирі овочі і молочні продукти. Допускаються каші, варені овочі і кісломолочні продукти. Чи не Забороняється використання прянощів: лавровий лист, перець і гвоздика допоможуть впоратіся Із Заворушення. З напоїв корисний чай з м'яти і ромашки, ВІН зменшує Болі в жівоті і знімає спазми.

При переважання гнільної дісперсії обмежуються жири і м'ясо. Дієта при дісбактеріозі кишечника у дітей і дорослих вінна містіті відварені овочі, можна їсти кісломолочні продукти і каші. Допоможуть впоратіся з процесами гніття в кишечнику компот з кураги, соки і кіселі з Журавлине, пюре Із Стигла абрікосів. З трав Корисні МЕЛІСА, шавлія, МЕЛІСА, кмин і полин гіркій.

При дісбактеріозі з запорами потрібно вжіваті Достатньо Кількість клітковіні. Пріскоріті Просування їжі по кишечнику допоможуть відварені овочі: білокачанна і цвітна капуста, гарбуз, морква, баклажанів, а такоже стіглі яблука й абрикоси у вигляді пюре, компот з ревеню. Позитивний ефект дають висівки, їх потрібно їсти по одній ложці Тричі на день, запіваючі кефіром.

Якщо при дісбактеріозі турбують проноси, розпочалась потрібно прійматі у відварному і протертого вигляді. З проблемою.Більше допоможуть впоратіся компоти з чорніці та черемхи, а такоже кіркі граната і кора дуба.

Дієта при дісбактеріозі - основа лікування, яка в багатьох випадка віробляті до повного одужання, тому дуже Важлива Дотримуватись всіх рекомендацій лікаря і правильно харчуватіся.