Дієта при запорах харчування у дітей, у дорослих



Що потрібно знати про дієту при запорах

Причини запорів бувають різнімі. Трапляється, що запори супроводжують людину Протяг Всього життя через особливе фізіологічного Будови кишечника, і Тут вже Нічого НЕ поробіш - в авторитеті випадка дієта при запорах стає основним правилом харчування на все життя.

Іноді причиною запорів бувають м'язові спазми, і тоді для позбавлення від запору потрібно зняти спазм. Альо найбільш частою причиною запорів є неправильне харчування та малорухлівій спосіб життя. Нерідко для позбавлення від закрепів люди почінають пити проносні таблетки, але позбутіся Такої делікатної проблеми, як запор, можна допомогою правильного харчування при запорах у дітей і дорослих, Які НЕ вдаючися до ліків.

Основне правило харчування при запорах у дорослих - віключення «важкої їжі» - жірів, смаженої їжі, сухом'яткі, І Вступ в раціон Великої кількості клітковіні, Рідини, кисломолочних продуктів і сухофруктів (особливо, чорносливом). Дієта при запорах у дітей Включає дуже велику Кількість кисломолочних продуктів - Кефіру, йогурту і сиру, Які НЕ Тільки покращують травлення, але і дають організму дитини Корисні Білки і необхідній для росту дитини кальцій.

Роль клітковіні в дієтах при запорах у дітей і дорослих


Клітковіна - це грубі неперетравлювані харчові волокна, Які містяться в злаках, крупах, овочей, ягодах, фруктах, горіхах, насінні. Найбільше клітковіні містіться в пшеничного І вівсяніх вісівках, вівсяніх пластівцях, гречці, неочіщені рісі. Серед овочів рекордсмени за вмістом клітковіні - зелені і Листові овочі (броколі, білокачанна капуста, шпинат, петрушка, селера, огірки та ін.), А також фрукти з Жорсткий шкіркою (яблука, Наприклад). Багата її містіться в оболонках таких ягід, як смородина, обліпіха, агрус, виноград, слива. Окремо хочеться згадаті чорнослив - крім клітковіні ВІН містіть Корисні мікроелементи, ферменти і амінокислоти, Які НЕ Залішані запору жодних шансів - всього кілька ягід чорносливом з ранку допоможуть вам м'яко позбутіся запору.

Відповідно, харчування при запорах у дітей і дорослих має обов'язково містіті багаті клітковіною продукти. Корисна буде в дієті при запорах завершуваті шкірніх трапезу чашкою ОВОЧЕВЕ салату, заправлений оливковою або лляною олією (але забудьте про майонез!).

Крім клітковіні існують і Інші харчові волокна - пектини, лігнін, слиз та ін. Смород такоже Корисні НЕ Тільки при запорах, але і для Всього організму в цілому. Дієта при запорах рекомендує вжіваті МОРСЬКА капусту, коренеплоди (ріпу, редьку, редис, буряк), капусту, печінкі гарбуз - в них містіться НЕ Тільки клітковіна, а й пектини, морська капуста містіть такоже лігнін.

Ще один секрет харчування при запорах у дорослих - кава

Кава пріскорює травлення і стімулює кишечник до спорожнення, тому Любителі ранкової кави (зрозуміло, натурального), Рідко страждають запорами. На жаль, дітям цею варіант НЕ підійде - дитяча психіка Занадто збудліва, что НЕ Варто додатково стімулюваті її допомогою кави.

Вода - незамінній елемент Дієти при запорах

При запорах Труднощі в просуванні кішкової масі по кишечнику пов'язані ще і з ТІМ, що Рідина, яка булу в їжі, давно Вже всмокталася в стінкі кишечника, і Кишкова маса попросту дуже тверда. А при дефекації вона ще й здатно травмуваті кишечник. Для того щоб Кишкова маса легко Руху по кишечнику і не доставляла дискомфорту при його спорожненні, дієта при запорах у дорослих і дітей рекомендує пити НЕ менше 3 л Рідини на день (Сюди входять напої, рідкі каші, супі, Рідина, що містіться у свіжіх овочей та фруктах).

Обмеження в харчуванні при запорах у дітей і дорослих

Дієта при запорах рекомендує віключіті з раціону вироби з білого борошна - НЕ Тільки віпічку і хліб, так і макаронні вироби. Такоже під Заборона знаходиться білий (шліфованій) рис.

Дієта при запорах у дітей і людей старше 40 років рекомендує обмежіті споживання тваринного Білка: ТРАВНЯ система дітей недостатньо добро прістосована до Великої кількості тваринного Білка в раціоні, а людям після 40 років ВІН НЕ рекомендований з причини уповільнення обміну Речовини, через що Якраз Довго перетравлюється тварин їжа та віклікає запору. Такоже дітям слід обмежіті бобові через Загроза метеоризму.



Такоже дієта при запорах рекомендує обмежіті споживання картоплі та інших крохмалістості продуктів, груш, бананів, відвареної моркви, в'язкі каші (манна каша, каші з дрібно подрібненіх круп), слізові протерті каші, супі з розвареніх круп. Уповільнюють спорожнення кишечника і Такі продукти, як чорний чай, какао, хурма, гранат, Чорниця і червоне вино. Чи не рекомендується дієтою при запорах вживання Гостра, копчених страв, смаженої їжі, тварини жірів, часника та цибулі.

Ще одна Умова Дієти при запорах у дітей і дорослих - регулярно харчування. Тобто слід 4-5 разів на день в один і тієї ж годину - якщо ві будете пунктуальні в прийомки їжі, то і організм ваш буде працювати як годинник. Користь при запорах принесуть і Фізичні вправо - біг, гімнастика, плавання, їзда на велосіпеді або лижах.

Кісломолочні продукти в дієті при запорах

Кісломолочні бактерії, Які містяться в таких продуктах, як сир, Кефір, йогурт, кисле молоко, здатні НЕ Тільки поліпшіті травлення і нормалізуваті перистальтику кишечника, але і покращують обмін Речовини в цілому, що позитивно позначається на загально самопочутті та імунітет. Вживанию кисломолочних продуктів спріяє секреції травних соків і прігнічує розвиток патогенних мікроорганізмів в шлунку і кишечнику.

Дієта при запорах у дорослих і дітей (особливо у дітей) рекомендує вжіваті домашні кісломолочні продукти - кисле молоко, сир. Послаблюючу дію має одноденній Кефір.

Найкраще в дієті при запорах вжіваті кісломолочні продукти на ніч.

Солі калію і магнію при запорах

Чорнослив, про Який Було сказано віщє, Надзвичайно корисний при запорах НЕ Тільки Завдяк вмісту клітковіні, а й (в чому) Завдяк того, що в ньом містяться сполуки калію і магнію. Калій спріяє нормальній перістальтіці кишечника, а магній покращує провідність нервово імпульсів. Всі це разом спріяє очищенню кишечника.

Крім чорносливом, калій і магній містяться в багатьох ягодах і фруктах (таких як кизил, смородина, виноград, свіжі сливи, айва, Аліче, персики і абрикоси, черешня і вишня, агрус, обліпіха та ін.), А також в меді. Такоже БАГАТО калію в бананах, бобових, зелених і листових овочей, гарбузі і моркви, а серед джерел магнію Можна не назваті гречку, МОРСЬКИЙ капусту, горіхи, гірчицю, кунжут і всі ті ж бобові.

Рослинні Олії в дієті при запорах

Дієта при запорах НЕ обійдеться без рослинних олій - Особливо, таких, як мігдальне, соєва, лляна, кукурудзяна, гарбузове та оливкової. Рослинні Олії спріяють Посилення перистальтики, розм'якшують калові масі, що полегшує їх Просування по кишечнику, а такоже стімулюють віділення жовчі, яка, в свою Черга, актівізує роботу травних залоза і стімулює скороченню стінок кишечника.