• Головна
  • Дієти
  • Дієта при віразці дванадцятіпалої кишки меню, Відгуки

Дієта при віразці дванадцятіпалої кишки меню, Відгуки



Особливості Дієти при віразці 12-палої кишки

При віразці 12-палої кишки дієта вінна Забезпечити Найбільший Спокій слізової Оболонки кишечнику; з раціону повінні буті віключені продукти, що підвіщують секрецію шлункового соку, а такоже продукти, механічно або хімічно подразнюють слізову Оболонков (продукти з високим вмістом клітковіні, кіслі, гострі, жирні продукти). При дієті при віразці кишки продукти слід варити, запікаті або протіраті.

Дієта при віразці дванадцятіпалої кишки рекомендує харчуватіся дрібно, невелика порціямі з інтерваламі в 3-4 години, Останній прийом їжі має буті НЕ менше ніж за 2 години до сну.

Їжа при дієті при віразці дванадцятіпалої кишки вінна буті збагачена вітамінамі А, С, РР, вітаміни групи В, а такоже залізом, фосфором, кальцієм, магнієм.

При віразці 12-палої кишки НЕ рекомендується віпіваті більше 1,5 л води в день.

Продукти Дієти при віразці дванадцятіпалої кишки


Рекомендовані продукти дієтою при віразці кишки:

  • молоко, вершки, кисляк, некислий Кефір, сметана, некислий сир і страви з нього;
  • пшеничний хліб 1 і 2 сорту (черствий), сухе печиво, сухарі;
  • овочеві, протерті, слізові, молочні супі, супі з протертим м'ясом, злакові протерті супі;
  • яловичина, телятина, курка, індічка - краще в Рубанов або протертого вигляді, відварюваті, готувати на пару або запікаті;
  • Нежірні риба (судак, окунь, тріска, навага, щука, хек, минтай та ін.) У відварному або запеченому вигляді, а такоже у вигляді котлет або заливну;
  • гарбуз, буряк, кабачки, картопля, морква, цвітна капуста - краще відварюваті або запікаті;
  • зелень;
  • манна, гречана, рисова, Вівсяна каша, каші з Мелень круп;
  • вермішель і макарони на воді або на молоці;
  • яйця (до 2 шт. в день) не в крутому вигляді - некруто, в омлеті на пару або в стравити;
  • негострій тертий сир;
  • молочні сосиски, «Докторська» ковбаса;
  • спіймавші вершкове масло в стравити або з бутербродами, рослини масло (без смаженню);
  • некіслі дозрілі ягоди і фрукти, кіселі і компот з них, яблучне пюре, печене яблуко;
  • мед, зефір, пастила, джем, варення, желе;
  • неміцній молочний чай, морквяний і яблучний соки, солодкі фруктові і ягідні соки (розбавлені 1: 1 з водою), відвар плодів шипшини
  • гідрокарбонатні мінеральні води (Попередньо віпустіті газ і Трохи підігріті) по ½ склянки за 1 годину до їжі.

При віразці 12-палої кишки дієтою Заборонені наступні продукти:

  • випічка, вироби із Здобнов або листковий тіста, свіжий хліб;
  • Міцні м'ясні, рибні та грибні бульйони і овочеві відварі;
  • жирне і Жилава м'ясо;
  • смажені страви, копченості та соління, консерви, смажена жирна риба;
  • білокачанна капуста, огірки, редька, ріпа, бруква, цибуля, часник, хрін, шпинат, щавель, мариновані та квашені овочі;
  • пшоняна, перлова і кукурудзяна крупа;
  • смажені і варені круто яйця;
  • нестіглі або кіслі ягоди;
  • кіслі молочні продукти;
  • шоколад;
  • морозиво;
  • гострі соуси (томатні, грибні, м'ясні), Гостра сир, перець, оцет, гірчиця;
  • газовані напої, квас;
  • чорна кава, МІцний чай;
  • свинячий, Яловічі, баранячій жир;
  • Змасті їжа;
  • алкоголь.

Дієта при віразці дванадцятіпалої кишки № 1а



Дана дієта прізначається в тихий випадка, коли віразка протікає Важко або при різкіх загостреннях. Під час даної Дієти при віразці кишки хворому рекомендується Дотримуватись постільного режиму.

Склад Добовий раціону Дієти при віразці дванадцятіпалої кишки № 1а:

  • 80 г білків;
  • 100 г жірів;
  • 200 г вуглеводів.

Калорійність Добовий раціону - приблизно 2000-2200 ккал.

Дієтою при віразці кишки № 1а рекомендовані наступні страви:

  • слізові круп'яні супі з рісової, манної, вівсяної крупи з Вершкова маслом або вершками, а такоже яєчно-молочною сумішшю;
  • нежирне м'ясо, птиця та риба у відварному вигляді або у вигляді пюре або парового суфле;
  • молоко, вершки, Сирно суфле;
  • яйця некруто або омлет на пару;
  • рідкі молочні каші з манної крупи, роздробленої або протерті гречаної, вівсяної, рісової крупи;
  • відвар шипшини, неміцній чай, Кисіль;
  • мед, цукор, желе.

При віразці 12-палої кишки дієтою № 1а з раціону віключаються борошняні вироби, хліб, овочі, закуски, соуси, Прянощі, газовані напої, кава, какао, бульйони з м'яса, птиці, риби, грібів, сирі плоди, гарячі і холодні страви. Після 10-12 днів дієту № 1а міняють на дієту № 1б.

Дієта при віразці дванадцятіпалої кишки № 1б

Ця дієта прізначається при поліпшенні стану хворого і передбачає напівпостільній режим. Триває вона 10-12 днів.

  • Склад Добовий раціону Дієти при віразці дванадцятіпалої кишки № 1б:
  • 100 г білків;
  • 100 г жірів;
  • 300 г вуглеводів.

Калорійність Добовий раціону - приблизно 2600-2800 ккал.

Раціон Дієти № 1б Розширення у порівнянні з дієтою № 1а за рахунок білих сухарів (75-100 г на добу), слізовіх супів з протертими крупами, відварніх і протерті овочів (морква, буряк, картопля), м'ясних і рибних фрікадельок, котлет , приготовання на пару.

Дієта при віразці дванадцятіпалої кишки № 1

При поліпшенні стану хворого в період рубцювання віразкі його переводять на більш різноманітну дієту при віразці кишки № 1.

  • Склад Добовий раціону Дієти при віразці дванадцятіпалої кишки № 1:
  • 90-100 г білків;
  • 100 г жірів (з них 30 г рослинних жірів);
  • 400 г вуглеводів.

Калорійність Добовий раціону - приблизно 2800-3000 ккал.

При віразці 12-палої кишки дієтою № 1 дозволено вживання:

  • вчорашнього білого хліба, сухого бісквіта, сухого печива;
  • супів з протертими овочів на овочеву бульйоні з розваренімі крупами (рісової, вівсяної, манною крупою) або вермішеллю, молочно-овочевих супів-пюре, фруктових супів з солодких фруктів і ягід;
  • м'яса, птиці, риби нежирних сортів у відвареному або приготовання на пару вигляді, у вигляді котлет, бефстроганова, тефтелей, а такоже у запеченому вигляді;
  • відвареного язика і печінкі;
  • молока, свіжої сметаною і сиру, запечені сірніків, Сирно суфле, Ледачому вареників, пудінгів;
  • яєць некруто і у вигляді омлету на пару;
  • каш з манної, вівсяної, рісової, гречаної крупи в протертого вигляді, Круп'яний котлет, суфле і пудінгів з Мелень круп;
  • вермішелі;
  • відварніх або приготовання на пару і протерті овочів - картоплі, моркви, буряка, цвітної капусти, гарбуза, кабачків;
  • до 100 г Стигла помідорів в день;
  • залівної риби на овочеву відварі, печінкового паштету, форшмак;
  • Печиво, варення, протерті солодких фруктів і ягід, протертих компотів, кіселів;
  • желе, мусів, меду, варення, цукру;
  • молочного соусу (без зажаріванія борошна);
  • неміцного з молоком, Слабкий кави і какао;
  • вершкового і рафінованої Олії.

Дієта при віразці дванадцятіпалої кишки № 1 віключає наступні продукти:

  • свіжий хліб, житній хліб, здоба, вироби з листковий тіста;
  • бульйони на м'ясі, рібі, грибах;
  • жирне м'ясо, птиця, риба;
  • консерви, копченості;
  • варені круто яйця;
  • пшоно, ячна крупа, пшоняна крупа;
  • бобові;
  • макарони цільні;
  • солоні, гострі закуски;
  • капуста білокачанна, бруква, ріпа, редька, щавель, шпинат, огірки, цибуля, гриби, мариновані та квашені овочі;
  • соуси м'ясні, грибні, рибні, томатні;
  • гірчиця, перець, хрін;
  • морозиво, шоколад;
  • алкоголь.