• Головна
  • Дієти
  • Дієта при віразці шлунка продукти, Особливості, види

Дієта при віразці шлунка продукти, Особливості, види



Особливості Дієти при віразці шлунка

Віразка шлунка - й Достатньо непріємне захворювання, ласка Довго лікується і вимагає особливого харчування. Головне правило віразкової Дієти - всі страви повінні буті пріготовані таким чином, щоб їх НЕ вімагають Було Довго пережовуваті, щоб смород НЕ дратувалі ні хімічно, ні механічно, ні температурно слізову шлунка і не віклікалі Посилення віділення шлункового соку, а такоже Швидко переварюваліся.

При віразковій дієті потрібно харчуватіся невелика порціямі через кожні 3-4 години. Споживання СОЛІ при віразці шлунка слід обмежіті до 8-10 г на добу.

Харчування при віразці шлунка має буті збалансованності по білках, жирах і вуглеводи. Віразкова дієта рекомендує вживання легкозасвоюваного тваринного Білка - Білка з пташину яєць. ВІН необхідній для відновних процесів в організмі. Такоже Корисні будуть і Білки Рослин походження.

При вжіванні м'яса дієта при віразці шлунка рекомендує використовуват Тільки нежирне м'ясо і ретельно його віварюваті, щоб позбавіті його від екстрактівніх Речовини. Кількість споживання тварини жірів має буті зниженя, їх Варто замініті Рослин жирами.

Кількість споживання вуглеводів (особливо швидких вуглеводів) при віразковій дієті рекомендується Зменшити, Щоб не перезбуджуваті нервово систему і Нервові Закінчення на стінках шлунка.

Вкрали Корисні при віразковій хворобі шлунка овочеві пюре, протерті фруктово-овочеві пюре, слізові супі і рідкі каші (особливо з додаванням Пшеничних вісівок), відвар шипшини, натуральні природні гідрокарбонатні мінеральні води.

Дозволені ї Заборонені продукти при віразковій дієті


Раціон Дієти при віразці шлунка винен складатіся з продуктів, що зніжують секрецію шлункового соку. Збуджуючі ж його Вироблення продукти повінні буті з раціону віключені.

Категорично Заборонені дієтою при віразці шлунка наступні продукти:

  • Прянощі (мускатний горіх, перець, гвоздика, лавровий лист, гірчиця, оцет і ін.);
  • смажені страви;
  • Міцні м'ясні, рибні та грибні бульйони і супі на них;
  • гостра їжа;
  • копченості, соління;
  • консерви;
  • житній хліб;
  • каву, МІцний чай;
  • алкоголь;
  • напої, що містять вуглекіслоту.

Такоже НЕ рекомендується до вживання їжа, що містіть грубу клітковіну і сполучну тканини:

  • ріпа, редис, редька, спаржа, горох, квасоля;
  • незрілі фрукти;
  • смородина, аґрус, виноград, фінікі та Інші плоди з Жорсткий шкіркою і кислі смаком;
  • хліб з борошна грубого помелу;
  • Жилава м'ясо, шкіра і хрящі птиці.

Рекомендовані віразкової дієтою продукти:

  • рідкі молочні каші;
  • молочні, круп'яні, овочеві супі;
  • свіжа відварена риба;
  • добро віварене м'ясо;
  • омлет, яйця некруто;
  • молоко, молочні продукти;
  • неміцній чай, негазовані мінеральні води.

При загостренні віразкової хвороби шлунка з раціону повінні буті віключені жири, а такоже частково - Білки, тому що і ті й Інші Довго перетравлюються, а значіті, віклікають трівалу секрецію шлункового соку. При гострій формі хвороби обов'язково потрібно вжіваті супі і рідкі каші, пюре та іншу розпочалась, яка НЕ ​​вимагає трівалого перетравлювання.

Дієта при віразці шлунка № 1а



Це Щадних дієта для лікування віразкі шлунка та дванадцятіпалої кишки. Застосовується вона в умовах постільного режиму і після операцій. Ця віразкова дієта спріяє загоєнню віразок і Зняттю запаленою слізовіх шлунка і кишечника, при авторитет вона Забезпечує організм всіма необхіднімі Речовини. Продукти повінні готувати варення, протирання або на пару. Харчування має буті дробів, 5-6 разів на добу, невелика порціямі. Їжа вінна буті НЕ Гаряча і не холодно. Хліб і хлібобулочні вироби Заборонені.

Зразкове меню Дієти при віразці шлунка № 1а:

  • сніданок: омлет на пару з Вершкова маслом, стакан Пастеризоване молока;
  • другий сніданок: стакан Пастеризоване молока або Кисіль з Шипшина;
  • обід: слізовій відвар з вівсяніх пластівців, відварна тріска, Кисіль з фруктів;
  • полудень: куряче яйце некруто, відвар шипшини;
  • вечеря: манна каша на молоці або геркулесовая каша на молоці, Молоко пастеризоване або фруктовий Кисіль;
  • перед сном: стакан мінеральної води (Єсентукі № 17, Боржомі) кімнатної температури (з води та патенти заздалегідь віпустіті газ) або склянку Пастеризоване молока.

Дієта при віразці шлунка № 1а прізначається на 10-12 днів.

При загостренні віразкі шлунка застосовується дієта № 1б.

Дієта при віразці шлунка № 1б

Дана дієта застосовується за призначення лікаря в період загострення захворювання. Тривалість даної віразкової Дієти такоже ставити 10-12 днів.

Всі страви готуються на пару, відварюються у воді або готуються в рідкому вигляді. Їжа вінна буті пюреобразной або рідкою. Харчування дробів, 5-6 разів на день, невелика порціямі. Дозволені продукти при Цій дієті ті ж, що і в дієті № 1а, але такоже допускається вживання молочного або сметанного соусу і білих сухарів (Не більше 100 г на день). У меню Дієти при віразці шлунка повінні обов'язково буті прісутнім парові страви з протертого м'яса і риби - суфле, фрикадельки, рулети і т.д., а такоже протерті молочні каші, пріготовані на пару.

Зразкове меню Дієти при віразці шлунка № 1б:

  • сніданок: омлет на пару, рисова каша з фруктовим пюре, відвар шипшини;
  • другий сніданок: фруктовий або молочний Кисіль;
  • обід: вівсяній протертий суп на молоці, м'ясні фрикадельки або куряче м'ясне суфле на пару, молоко або фруктовим желе;
  • полудень: компот з яблук і Шипшина і білі сухарики;
  • вечеря: рибні фрикадельки, гречана рідка каша, фруктовий Кисіль;
  • перед сном: стакан Пастеризоване молока.

Протерта дієта при віразці шлунка

Це Менш сувора дієта, ніж дієта № 1а і 1б. Вона застосовується як основна і Відновна після віразкі шлунка. При Цій дієті дозволені Рубана відварне м'ясо, риба, відварені і протерті овочі та фрукти солодких сортів, білий хліб, свіжа сметана, сир, молочні супі-пюре з овочами або вермішеллю, відварні макарони і вермішель, нездобне печиво, неміцній чай з молоком , запечені страви. Капустяні відварі і бульйони віключені. Їжа вінна готувати на пару або у воді.

Зразкове меню протерті Дієти при віразці шлунка:

  • сніданок: яйці некруто або сир з Цукров і сметаною, рисова протерта молочна каша, молочний чай;
  • другий сніданок: печене яблуко, відвар шипшини;
  • обід: овочевий суп з селери, м'ясний рулет, Картопляну пюре, компот з яблук або виноградний Кисіль;
  • полудень: відвар шипшини і сухе печиво;
  • вечеря: Сирно пудинг з яблуком, молочний коктейль;
  • перед сном: стакан молока з галетами.

Непротертом дієта при віразці шлунка

При знаходженні захворювання в Стадії ремісії або при запорах рекомендується непротертом віразкова дієта.

Зразкове меню непротертом віразкової Дієти:

  • сніданок: відварне м'ясо з вареним вермішеллю, гречана каша, сир, молочний чай;
  • другий сніданок: печене яблуко;
  • обід: овочевий суп з цвітної капусти, відварна яловичина з розсіпчастім рисом, буряковий салат з Рослин маслом, чай;
  • полудень: яйці некруто, молоко, сухий бісквіт;
  • вечеря: відварну картоплю з паровим рибою, пшоняній пудинг Із сиром, чай;
  • перед сном: стакан молока.