Абрикоси - калорійність, корисні властивості


Склад абрикосів



Абрикоси з'являються на прилавках ринків з середини липня. У сезон абрикосів їх вживають як у свіжому вигляді, так і готують з них зимові заготовки - варення, джеми, компоти і т.д. Низька калорійність абрикосів і їх багатий склад робить їх дуже корисними як для здоров'я, так і для фігури.

Калорійність абрикосів визначається вмістом в них поживних речовин. До складу абрикосів входять білки, невелика кількість жирних кислот, харчові волокна (клітковина), вода, але основне джерело калорій в абрикосах - це вуглеводи. Абрикоси містять як прості, так і складні вуглеводи - фруктозу, глюкозу, крохмаль, пектин та ін. Завдяки їм вони насичують організм енергією, тонізують, а завдяки клітковині - сприяють поліпшенню травлення, борються з запорами і надають очищуючий ефект на організм, виводячи з нього шлаки, токсини і зайвий холестерин.

Абрикоси містять вітамін РР, зміцнюючий судини, біотин (вітамін Н), поліпшує стан волосся і нігтів, антиоксиданти - вітаміни А і Е, а також імуномодулятор - вітамін С. Також в цих плодах містяться вітаміни групи В, поліпшують роботу нервової системи, підвищують стресостійкість , які нормалізують обмін речовин і сприяють хорошій роботі всіх органів і систем організму.

Багаті абрикоси кальцієм і фтором, зміцнюючим кістки і зубну емаль, магнієм, які беруть участь у всіх процесах синтезу в організмі, фосфором, стимулюючим активність головного мозку, калієм, зміцнює серцево-судинну систему, залізом, перешкоджає анемії. Також ці плоди багаті йодом, необхідним для роботи щитовидної залози, а також хлором, сіркою, цинком, хромом, марганцем, міддю та іншими необхідними організму мікро- і макроелементами. У них містяться також органічні кислоти, що сприяють розщепленню жирових відкладень і поліпшують засвоєння поживних речовин з їжі в організмі.

Смакові та поживні характеристики цього продукту досить високі, при цьому калорійність абрикосів зовсім невелика.

Скільки калорій в абрикосах


Як уже згадувалося вище, основне джерело калорій в абрикосах - це вуглеводи. Чим більше простих вуглеводів (глюкози, фруктози) в плодах, ніж вони солодше - тим вище і калорійність абрикосів. В недозрілих абрикосах калорій міститься менше, але вони агресивні по відношенню до слизової шлунка і кишечника. Калорійність абрикосів стиглих хоч і вище, але зате вони корисніше і смачніше. Як і всі фрукти і овочі, абрикоси містять багато води, клітковини і вуглеводів, і, як і у всіх фруктів і овочів, калорійність абрикосів дуже низька - саме тому при вживанні рослинної їжі так легко йдуть зайві кілограми.

Калорійність абрикосів становить 44 ккал на 100 г. В 1 середньому абрикосі (близько 25-27 г) міститься 10-12 ккал. Усього кілька плодів здатні вгамувати голод і додати сил, тому абрикоси ідеально підходять в літній період для ситного, смачного і в той же час низькокалорійного перекусу.

Калорійність абрикосів сушених (кураги) становить 232 ккал на 100 г. Цей сухофрукт так само, як і свіжі плоди, дуже корисний, під час дієти їм можна замінювати звичні для нас калорійні і шкідливі солодощі - цукерки, випічку і т.д. Вас не повинно лякати, скільки калорій в абрикосах сушених: їх калорійність все одно менше, ніж калорійність цукерок або печива, а користі для організму і для фігури вони принесуть набагато більше. До того ж, містяться калорії в абрикосах сушених при помірному споживанні цього сухофрукта всі підуть в енергію, а не відкладуть на боках, адже їх джерело - не шкідливі жири або сахароза, а корисні і легко засвоювані організмом глюкоза і фруктоза.

Користь абрикос

Абрикоси володіють багатьма корисними властивостями. Вони лікують розлад шлунку і проноси, ефективні вони при анемії, а також вони знижують інтенсивність шкірних захворювань і перешкоджають утворенню ракових клітин. Абрикоси виводять з організму токсини, а також нормалізують рівень цукру і холестерину в крові. Вони сприяють нормалізації діяльності кишечника, покращують травлення, знижують аритмію, покращують стан хворого при бронхіальній астмі. Завдяки низькій калорійності абрикосів і вмісту в них органічних кислот ці плоди рекомендують включати в раціон при ожирінні. У медицині і косметології для активізації регенераційних процесів, а також як антисептик, використовується абрикосове масло. Воно ефективно при шкірних захворюваннях і механічних пошкодженнях шкіри, а також при вугрової висипки.

Однак абрикоси мають протипоказання - їх вживання небажано для людей, які страждають на цукровий діабет, а при переїданні вони можуть викликати розлад шлунку.

Абрикосова дієта



Низька калорійність абрикосів і наявність в їх складі кислот та інших речовин, що сприяють інтенсифікації метаболічних процесів і розщепленню жирової тканини, зробили цей продукт добре відповідним для харчування під час дієт, спрямованих на зниження ваги. Крім низької калорійності абрикосів і їх здатності активізувати розщеплення жирів, у них є ще одна зброя проти зайвих кілограмів - високий вміст клітковини, яка виводить з організму всі шлаки і нормалізує травлення, завдяки чому їжа засвоюється краще, а кишечник працює, як годинник.

Ці плоди є настільки ефективними для схуднення, що була розроблена навіть спеціальна абрикосова дієта.

За 3-5 днів на цій дієті можна позбутися від 3-6 кг за рахунок очищення організму і прискорення процесів метаболізму. Однак дотримуватися дієти на абрикосах не можна людям з гастритом, цукровим діабетом і непрохідністю кишечника.

Добовий раціон цієї дієти складається з 500-800 г абрикосів. Також допускається вживання овочевих супів, салатів (без майонезу та інших жирних заправок - в салати можна додавати тільки лимонний сік, ароматні трави і трохи оливкового масла). Можна також включати в раціон нежирне м'ясо і рибу, приготовані на пару, а також відварні або парові зелених овочі (кабачки, капуста, брокколі, селера), нежирні сири, відварені яйця, невелика кількість житнього хліба. Пити під час абрикосовою дієти можна несолодкі чаї, натуральні соки без додавання цукру, трав'яні відвари і чисту воду без газу. Вживання солі під час абрикосовою дієти потрібно знизити до 2-3 г на добу - це необхідно для виведення з організму надлишків води, що утримується в тканинах розташованої там сіллю.

Повторювати цю дієту занадто часто не рекомендується, але в літній період допускається проводити її курси раз на місяць.

Крім даної дієти можна також проводити розвантажувальні дні на цей продукт - протягом такого дня можна з'їсти до 1 кг абрикосів, при цьому потрібно пити дуже багато води. Такі розвантажувальні дні сприяють очищенню організму і виведенню шлаків і токсинів, а також зайвого холестерину і солей. Завдяки низькій калорійності абрикосів протягом дня ви скористаєтесь всього 400-450 ккал, а значить, організм в умовах браку енергоресурсів запустить процеси жиросжигания. Проводячи всього один такий розвантажувальний день в тиждень, за літній сезон ви зможете без праці позбутися від 7-8 зайвих кілограмів.