Баклажан - калорійність, дієтичні страви


Склад і калорійність баклажанів


Баклажани - це овочі сімейства пасльонових. Вони містять велику кількість корисних речовин, при цьому калорійність баклажанів досить низька. Користь цього овоча пояснюється його складом - у ньому міститься безліч вітамінів, мікроелементів, корисних речовин. Цей продукт містить корисний рослинний білок, харчові волокна (клітковину), які покращують функцію кишечника і очищають організм від токсинів і шлаків, виводять зайвий цукор і холестерин. Жирів в них практично немає, основне джерело калорійності баклажанів - вуглеводи, як повільні, так і швидкі.

У баклажанах містяться вітаміни А, Е, С, РР, вітаміни групи В. Ці вітаміни покращують загальне самопочуття і надають загальнозміцнюючу дію на організм, підвищують імунітет, уповільнюють старіння організму і перешкоджають виникненню ракових пухлин, покращують склад крові, нормалізують обмін речовин і поліпшують роботу внутрішніх органів. Великий вміст вітамінів групи В робить цей продукт справжнім природним антидепресантом - його вживання сприятливо позначається на нервовій системі, не тільки знижуючи тривожність, підвищуючи стійкість до стресів, покращуючи сон і знижуючи стомлюваність, але і покращуючи пам'ять, увагу, мозкову активність і настрій.

У баклажанах міститься кальцій, що зміцнює кісткову тканину і зуби, магній, поліпшує роботу нервової системи, калій, зміцнює м'язи (в тому числі і серцевий м'яз), фосфор, корисний для нервової системи, цинк, поліпшує стан шкіри, а також позитивно впливає на пам'ять , йод для здоров'я щитовидної залози, мідь для краси волосся і залізо для крові, фтор для міцних зубів, марганець, натрій, хлор, сірка, кобальт, алюміній і молібден.

Баклажани практично не мають протипоказань, їх можна їсти будь-яким людям у віці. Вони зміцнюють серцево-судинну систему організму, знижують рівень холестерину в крові і є хорошим профілактичним засобом проти атеросклерозу. Калій, який в них міститься, сприяє виведенню з організму зайвої солі, що дозволяє позбутися набряків. Баклажани корисні для травлення, вони очищають організм, знижують рівень цукру в крові, полегшують стан хворих на подагру, покращують роботу нирок і печінки. Низька калорійність баклажанів дозволяє використовувати їх в харчуванні при ожирінні. У них містяться речовини, що допомагають впоратися з синдромом відвикання людям, які вирішили кинути палити. Баклажани рекомендується вживати вагітним жінкам - це принесе користь як жіночому організму, так і плоду. Корисно вживати цей продукт і літнім людям, оскільки це сприяє попередженню розвитку хвороби Альцгеймера. Баклажани покращують колір обличчя і допомагають впоратися з невеликими зморшками.

Людям же, охочим схуднути, варто знати, що в складі цих овочів присутні пектини і тартроновая кислота - перші борються з жировими відкладеннями в організмі, а друга не дає споживаних вуглеводів відкладатися в жир.

Скільки калорій в баклажанах


Вміст у баклажанах калорій дуже низьке. Калорійність баклажанів складає всього 24 ккал, але при цьому вони є дуже ситним продуктом. Це пояснюється тим, що в складі цих овочів присутній клітковина, яка займає обсяг шлунка, але сама не є джерелом калорій для організму, а також повільні вуглеводи і білок, який довго перетравлюється і надовго дає відчуття ситості. Ось і виходить, що, хоча в самих баклажанах калорій мало, вони насичують надовго.

Так як в сирому вигляді ці овочі, як правило, не вживаються, на те, скільки калорій в баклажанах, впливає спосіб їх приготування. Чим більше висококалорійних інгредієнтів використовується при приготуванні страв з них (цукор, масло, м'ясо, соуси і т.д.), тим більше в приготованих баклажанах калорій.

Калорійність супу-пюре з цих овочів - близько 18-20 ккал на 100 г. Калорійність баклажанів на грилі становить близько 22 ккал на 100 г. У тушкованому вигляді вони містять близько 40-45 ккал на 100 г, а при обсмажуванні в олії - вже цілих 105 ккал на 100 г. Щоб знизити калорійність баклажанів в приготованому вигляді, використовуйте менше калорійних інгредієнтів.

Дієтичні страви з баклажанів готуються з мінімальним використанням масла і тільки зі свіжих натуральних продуктів. Смажте їх на сковороді з антипригарним покриттям - так ви витратите при приготуванні страв менше масла або зовсім обійдетеся без нього. Тушкуйте без масла, що не заправляйте страви висококалорійними соусами. Так ви знизите вміст у стравах з баклажанів калорій.

Дієтичні страви з баклажанів



Баклажани тушковані в сметані готуються з 2-3 середніх баклажанів, 2 болгарських перців, 2 головок ріпчастої цибулі і 2 помідор. Овочі необхідно очистити і нарізати, баклажани нарізати скибочками, пересипати сіллю і залишити на 10 хвилин, після чого віджати. Овочі покладіть шарами в сотейник і тушкуйте 5-7 хвилин на повільному вогні, після чого залийте їх 100-120 мл сметани, посипте перцем і сіллю і тушкуйте ще 2-3 хвилини. Калорійність баклажанів тушкованих зі сметаною становить 47 ккал.

Баклажани по-китайськи є дуже смачною закускою і завжди користуються популярністю під час різних застіль. Візьміть 5 баклажанів, 3 картоплини, 2 зелених перцю, 2 зубчики часнику, 2 столові ложки картопляного крохмалю, сіль, соєвий соус. Розведіть крохмаль в ¾ склянки води. Почистіть баклажани і наріжте їх великими часточками, очищений картопля наріжте кружальцями, а перець - квадратними шматочками. Обсмажте картоплю в невеликій кількості оливкової олії до хрусткої скоринки, потім обсмажте баклажани. Змішайте їх з картоплею, додайте трохи соєвого соусу і влийте розведений крохмаль. Перемішайте і тушкуйте до тих пір, поки соус не стане тягучим. Додайте дрібно порубаний часник і перець, перемішайте і знімайте з вогню, після чого поставте остуджувати. Калорійність баклажанів по-китайськи становить 47 ккал на 100 г.

Незвичайним смаком відрізняється закуска з баклажанів з базиліком.

Візьміть 2 середніх баклажана, 2-3 помідори, 50 г свіжого базиліка, трохи оливкового масла, 2 столові ложки бальзамічного оцту, зубчик часнику, сіль, перець і петрушку за смаком. Спочатку відваріть баклажани до напівготовності, а потім обсмажте до готовності на рослинній олії і дайте їм охолонути, після чого наріжте їх скибочками і скрутіть з них рулетики. Подрібніть помідори і часник, перемішайте і додайте до баклажанів. Оливкова олія збийте з оцтом, додайте подрібнений базилік, сіль, перець, залийте в салат. Прикрасьте листочками петрушки. Калорійність баклажанів з базиліком становить 108 ккал на 100 г.

Відрізняються високими смаковими якостями і низькою калорійністю баклажани, тушковані з овочами. Вони готуються дуже просто - візьміть баклажани, кабачки, болгарський перець, цибуля ріпчаста, помідори, морква, подрібніть і покладіть гаситися, додавши трохи оливкового масла. У процесі гасіння додайте спеції - лавровий лист, чорний перець, кріп, кінзу, трохи солі і цукру. Калорійність баклажанів з овочами становить 27 ккал на 100 г.