Болгарський перець - калорійність, властивості


Склад і калорійність перцю болгарського


Болгарський перець - це соковитий, ароматний і дуже смачний овоч. Більше 90% його обсягу становить вода - саме тому він такий соковитий. Білків і жирів в перці міститься менше 1,5%, основний ж джерело містяться в болгарському перці калорій - вуглеводи, як прості, так і складні. Вони складають до 7% обсягу продукту.

Болгарський перець містить вітаміни А, С, РР, вітаміни групи В, а також кальцій, магній, натрій, калій, залізо, цинк, мідь, марганець, селен та інші мікро- і макроелементи, фруктові кислоти, амінокислоти, пектинові речовини. Такий багатий склад робить болгарський перець дуже корисним продуктом - він не тільки насичує організм людини вітамінами і мінеральними сполуками, позитивно впливаючи на загальний стан здоров'я, покращуючи роботу травної системи, захищаючи людину від хвороб і сприятливо позначаючись на його зовнішньому вигляді, але і сприяє схудненню.

Калорійність перцю болгарського зеленого кольору становить 20 ккал на 100 г. У червоному болгарському перці калорій міститься трохи більше - 28 ккал на 100 г. Найвища - 29,5 ккал на 100 г - калорійність перцю жовтого кольору.

Користь і шкода болгарського перцю


Вітамін А і бета-каротин, що містяться в болгарському перці, покращують стан слизових оболонок і шкіри, сприятливо позначаються на зорі, борються з вільними радикалами, стимулюють ріст нігтів і волосся. Вітамін С підвищує імунітет, допомагає організму боротися з вірусними і простудними захворюваннями, тонізує і надає загальнозміцнюючу дію.

Вітаміни групи В позитивно впливають на роботу нервової системи і головного мозку: з одного боку, вони покращують увагу, пам'ять, підвищують працездатність і знижують стомлюваність, а з іншого - знижують тривожність, допомагають боротися зі стресами, справляються з безсонням, депресією, покращують настрій. Ще одна властивість вітамінів групи В, яке поряд з низькою калорійністю перцю болгарського робить його ефективним жиросжигателем - Ці вітаміни беруть участь в метаболічних процесах, підтримують швидкість обміну речовин на необхідному рівні, сприяють розщепленню жирів для отримання енергії і допомагають організму у виробництві нових клітин, гормонів та ферментів. Крім того, ці вітаміни уповільнюють старіння організму і поліпшують стан волосся, шкіри та нігтів. Вітамін РР зміцнює судини і виводить зайвий холестерин з крові.

Перець містить цинк, який підвищує регенераційні можливості організму, селен, який уповільнює старіння, перешкоджає появі онкологічних захворювань, покращує стан волосся, шкіри та нігтів і позитивно впливає на роботу головного мозку. Кальцій зміцнює кістки і сприяє гарному спалюванню жирової тканини, що за умови невеликого вмісту в болгарському перці калорій не залишає зайвої ваги ні найменшого шансу. Калій зміцнює серце і м'язи, а також виводить з організму сіль, яка сприяє появі набряків. Залізо перешкоджає анемії, покращує склад крові. Мікроелементи, що містяться в складі перцю, роблять позитивний вплив на організм людини при остеопорозі, авітамінозі, при втраті волосся, порушення роботи сальних і потових залоз, тромбозі, варикозі, зниженні працездатності і порушеннях сну.

Капсаїцин покращує апетит і травлення їжі, тому навіть при низькій калорійності перцю він добре насичує, так як засвоюється організмом дуже добре. Клітковина очищає кишечник і покращує його роботу, виводить з організму токсини, шлаки, знижує рівень цукру і холестерину в крові. Містяться у великій кількості в зелених перцях кислоти виводять з тіла людини канцерогенні речовини, червоні ж овочі багаті лікопіном, що є сильним профілактичним речовиною проти ракових утворень.

Низька калорійність перцю і його жиросжигающие властивості дозволяють застосовувати його в дієтичному харчуванні і в лікувальному харчуванні при ожирінні.

Однак не всім людям дозволений перець. Незважаючи на високий вміст корисних речовин і низьку калорійність, перець має протипоказання: його не можна їсти при геморої, порушенні серцевого ритму, колітах, виразках шлунка і кишечника, при гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку, хронічних і гострих захворюваннях нирок і печінки, стенокардії, епілепсії і підвищеній нервовій збудливості.

Калорійність перцю фаршированого

Одне з численних дуже смачних страв, які можна приготувати з болгарського перцю - перець фарширований. При приготуванні овоч вичищають від насіння і фарширують овочами, рисом, м'ясним фаршем, а потім тушкують у соусі або запікають. Калорійність перцю фаршированого може бути різною і залежить від фаршу. Наприклад, найменше міститься калорій в перці, фаршированому овочами - не більше 95 ккал на 100 г. Калорійність перцю, фаршированого овочами та рисом, становить уже близько 130-140 ккал, а в фаршированому м'ясом перці калорій міститься ще більше - 170-180 ккал на 100 г.

Рецепти з калорійністю перцю фаршированого



Перець болгарський, фарширований овочами. На 10 перців вам знадобиться 1 кг помідорів, 0,5 кг цибулі, 0,5 кг моркви, 0,5 кг кореня петрушки і селери, склянка олії, 50-70 г свіжої зелені, 10 перців горошком, половинка головки часнику, 4 лаврових листки і сіль за смаком. Спочатку обсмажте подрібнені корінці і цибулю в олії, додайте сіль і товчений перець, лаврушку і 30 г зелені. Перці покладіть в каструлю, залийте окропом, закрийте кришкою і залиште до охолодження. Після цього вичистіть перці від насіння і заповніть фаршем. Покладіть їх у каструлю. Помідори пропустіть через м'ясорубку з маслом і залийте цією масою фаршировані перці. Посоліть і залиште гаситися. В кінці приготування додайте товчений часник, при подачі прикрасьте зеленню. Калорій в перці фаршированому овочами за цим рецептом міститься 82 ккал на 100 г.

Перець, фарширований рисом і м'ясом, готується наступним чином. На 1 кг перців візьміть 0,5 кг м'ясного фаршу, 2 цибулини, півсклянки рису, по 3 столові ложки томатної пасти і рослинного масла, сіль і перець за смаком.

Спочатку перці потрібно очистити від ніжок і насіння, потім потримати 2-3 хвилини в киплячій підсоленій воді, а потім викласти на сито, щоб стекла вода. Відваріть рис, змішайте з м'ясним фаршем, додайте дрібно рубаний обсмажені в олії цибулю, чорний перець і сіль. Заповніть перці фаршем, покладіть у каструлю, заповніть водою, в якій ви тримали перці на самому початку, додайте томатну пасту і трохи рослинного масла і тушкуйте в духовці або на плиті на повільному вогні близько 40 хвилин. Калорійність перцю, фаршированого рисом і м'ясом, становить 119 ккал на 100 г.

Для перцю, фаршированого м'ясним фаршем, вам знадобиться 1 кг зеленого болгарського перцю, 0,5 кг м'ясного фаршу, склянка сметани, по 3 столові ложки томатної пасти та олії. Підготуйте перці, як у попередньому рецепті. Заповніть їх посоленим і поперченное м'ясним фаршем, укладіть в каструлю і тушкуйте у воді близько 40 хвилин. При подачі на стіл залийте їх сметаною. Калорійність перцю, фаршированого м'ясним фаршем, становить 140 ккал на 100 г.