Борщ калорійність, склад, дієтичні рецепти


Склад і калорійність борщу



Одним з найулюбленіших і популярних супів є борщ. Він дуже ситний, корисний і неймовірно смачний. Тарілка борщу - це повноцінний обід, після нього ви гарантовано не захочете є як мінімум 3-4 години, цей суп - справжнє джерело вітамінів, мікроелементів, амінокислот, органічних кислот та інших корисних речовин, необхідних для нашого здоров'я. Видів цієї страви існує чимало, та й кожна господиня готує його своїм особливим способом, але в основному склад і калорійність борщу приблизно однакові.

Джерела калорійності борщу - жири, білки і вуглеводи. Жири містяться у м'ясі та олії, на якому ви обсмажуєте овочі перед закладкою в суп, білки - у м'ясі і овочах (наприклад, в картоплі), вуглеводи - в овочах. Дуже важливим елементом складу борщу є рослинна клітковина - саме завдяки клітковині борщ так надовго вгамовує голод, крім того, клітковина сприяє очищенню організму, вона виводить з нього токсини і шлаки і допомагає кишечнику в його роботі.

Борщ - джерело цілого ряду вітамінів. Вітаміни калорій в борщу не додають, зате користь від них величезна. Вітамін А покращує стан шкіри і бореться з вільними радикалами, крім того, він поліпшує зір. Вітамін РР знижує рівень цукру і холестерину в крові. Вітамін С зміцнює імунітет, підвищує захисні сили організму, бере участь в окисно-відновних реакціях в організмі. Вітамін D також зміцнює імунні сили організму і сприяє нормальному розвитку нервової системи, зміцнює кісткову і сполучну тканину і покращує роботу нервової системи. Вітамін Е відомий своїми сильними антиоксидантними властивостями, він знижує ризик виникнення ракових пухлин і уповільнює старіння організму. Вітаміни групи В зміцнюють нервову систему, підвищують працездатність і стресостійкість людини, покращують сон і настрій, пам'ять, увага, а також нормалізують обмін речовин. Це справжні природні жіросжігателі, антидепресанти та енергетики.

Також не збільшують вміст калорій в борщі, але істотно підвищують його корисність мінеральні сполуки. Борщ містить фосфор, який активізує роботу головного мозку, кальцій, який зміцнює кісткову тканину, фтор, завдяки якому наші зуби - міцні і красиві. У ньому міститься дуже багато заліза, яке перешкоджає розвитку анемії і підтримує нормальний рівень гемоглобіну в крові.

Борщ також містить магній, який є необхідним елементом для всіх реакцій в організмі, натрій, регулюючий водно-сольовий баланс, калій, який зміцнює серце, покращує роботу м'язів і сприяє виведенню з тканин тіла солей і токсинів, цинк, який підвищує імунітет і відбудовні здатності організму, мідь, робить нігті і волосся красивим і здоровим, йод, необхідний для функціонування щитовидної залози, марганець, який потрібен для синтезу ферментів і гормонів, сірку, хлор та інші важливі мікроелементи.

Володіючи невисокою калорійністю, борщ сприяє підвищенню швидкості обмінних процесів в організмі, стимулює роботу головного мозку і нервової системи, зміцнює судини і серце, підвищує імунітет. Він містить органічні кислоти, які сприяють швидкому розщепленню жирів і вуглеводів, які надходять в наш організм з їжею, для отримання енергії, а буряк містить пектини, які виводять з організму токсини, солі важких металів та інші шкідливі речовини. Він покращує склад крові і підвищує кровотворну функцію організму, тонізує і наповнює енергією.

Скільки калорій в борщі


Інгредієнти борщу - тільки натуральні продукти: м'ясо, картопля, овочі, приправи. Скільки калорій в борщі, залежить від цих інгредієнтів. Якщо ви берете для приготування борщу жирне м'ясо, то калорійність цього супу буде високою, а ось калорійність борщу з нежирним м'ясом буде низькою. Калорійність борщу вегетаріанського буде ще нижче - не більше 25-30 ккал на 100 г, але не потрібно забувати, що в м'ясі містяться незамінні амінокислоти, які ми не можемо отримати з рослинної їжі, тому відмовлятися від тваринних білків не варто, та й за смаком м'ясний борщ перевершує вегетаріанський. На калорійність борщу впливають і ті продукти, які ви використовуєте як заправку і закуску до даного супу, - сметана, майонез, грінки, пампушки, сало, сухарики і т.д. Калорійність борщу зі сметаною буде набагато нижчою, ніж калорійність борщу з майонезом.

Щоб знизити калорійність борщу, беріть для нього пісну яловичину. Борщ зі свининою буде більш калорійним. Якщо при приготуванні цієї страви ви використовували бульйон, зварений на м'ясі та кістках, то калорійність такого борщу буде вище, ніж калорійність аналогічного страви, приготованого на м'ясному бульйоні. При обсмажуванні цибулі, моркви і буряка використовуйте мінімум масла, смажте овочі на сковороді з антипригарним покриттям - тоді вам буде потрібно менше жирів, а значить, калорійність борщу буде нижчою. Ви можете ще сильніше знизити калорійність борщу, якщо зовсім відмовитеся від масла при приготуванні засмажкою - Тушкуйте овочі в невеликій кількості води або бульйону, звареного для супу. Також знижує вміст калорій використання замість картоплі квасолі, а замість буряків - бурякової гички. Калорійність борщу, при приготуванні якого використовувалася квашена капуста, буде вище, ніж вміст калорій в такому ж борщі, але зі свіжою капустою.

У середньому калорійність борщу на нежирної яловичині становить 45-55 ккал на 100 г. Калорійність класичного українського борщу, який вариться на кістках і жирному м'ясі і подається неодмінно зі сметаною, становитиме близько 100 ккал на 100 г (з урахуванням сметани). Калорійність річного зеленого борщу на м'ясний кісточці, що подається із зеленню і сметаною, буде близько 160 ккал на 100 г.

Заправляйте борщу не майонезом, а нежирної (до 15% жирності) сметаною. До борщу найкраще подавати житній або чорний хліб - у ньому і калорій менше, і корисних речовин більше.

Дієтичні рецепти борщу

Калорійність борщу, приготованого за класичним рецептом, становить 87 ккал на 100 г. Для його приготування візьміть 300 г нежирної яловичини, 1 цибулину і 1 морква, 2 середніх картоплини, 1 середнього розміру буряк, 100 г свіжої білокачанної капусти, 2 зубчики часнику, пучок свіжої петрушки, 1 помідор, перець і сіль за смаком. Зваріть і процідіть бульйон з яловичини. У невеликій кількості води тушкуйте нарізані цибулю і моркву з часником і томатом близько 10 хвилин, потім додайте нарізану соломкою буряк. Наріжте очищений картопля і наріжте капусту. Тушковані овочі перекладіть в бульйон і поставте каструлю на вогонь. Коли вода закипить, додайте капусту, після наступного закипання покладіть картоплю. Варіть суп до готовності картоплі, подавайте з зеленню і нежирною сметаною.

Калорійність борщу по-вегетаріанськи складає всього 23 ккал на 100 г. Готується він точно так само, як і в описаному вище рецепті, але не на м'ясному бульйоні, а на овочевому. На 1,5 л води вам будуть потрібні 1 буряк, 2 картоплини, 300 г капусти, по 1 штуці цибулі та моркви, 1 помідор, зелень, сіль, перець і сметана, з якою ви будете подавати цей суп.