Брокколі калорійність, корисні властивості




Капуста брокколі - рослина з сімейства капустяних, яке росте один рік і своїм зовнішнім виглядом дуже схоже на цвітну капусту. Головна відмінність - вона має темно-зелений колір і перевершує за кількістю склад корисних мікроелементів і мінералів. Їстівними частинами овоча вважаються бутони і молоді стебла. Щоб зберегти корисні властивості і калорійність брокколі її необхідно піддавати мінімальній тепловій обробці: Або варити на пару, або бланшувати. Важливо враховувати важливу особливість приготування - правильно приготована капуста повинна хрустіти.

Скільки калорій в брокколі і корисних речовин

Брокколі - добре збалансований і дуже корисний продукт, який містить безліч корисних поживних речовин, необхідних людському організму. У ній міститься такі речовини:

  • білки і незамінні амінокислоти;
  • ненасичені жирні кислоти популярні омега-3;
  • ця капуста містить багато клітковини, яка сприяє ефективному схудненню і очищенню організму;
  • в брокколі калорії міститися в невеликій кількості приблизно 34 Ккал на 100 грам;
  • калорійність брокколі складає білки - 2,82 г, жири - 0,37 г, вуглеводи - 6,64 г, харчові волокна - 2,6 м

Брокколі з медичної точки зору


Низька калорійність брокколі є не єдиним з достоїнств і переваг цього овоча. Наприклад, що знаходиться в ній білок, можна порівняти за своєю поживністю з білком яйця курки або такого м'яса як яловичина.

Завдяки тому, що капуста містить зазначені нижче елементи, вона широко використовується в медицині та дієтології:

  • що знаходиться в її складі калій допомагає вивести з організму надлишок солі і води;
  • кальцій і фосфор сприяють поліпшенню стану кісткової тканини;
  • залізо, мідь, кобальт значно покращує і прискорює процес кровотворення;
  • вітамін С і цинк сприяє захисту організму від шкідливої ​​дії вільних радикалів і загальмовує процес старіння;
  • вітамін В міститься в капусті, добре заспокоює нервову систему;
  • вона багата йодом, що дуже добре допомагає при лікуванні проблем щитовидної залози і служить відмінною профілактикою захворювань ендокринної системи.

Цікавим фактом є те, що амінокислоти, що входять її до складу, запобігають багато захворювань серця і судин, сприяють виробленню серотоніну.

Крім того сучасні вчені виявили в ній сульфорафан, який дає можливість вести гідну боротьбу з виразкою шлунка і перешкоджає розвитку ракових утворень цього органу.

Калорійність брокколі та її використання в дієтології

Містяться в броколі калорії, корисні речовини і мікроелементи - це, звичайно, добре.

Але головна властивість капусти полягає в здатності очищати кишечник від шлаків, токсинів і наявності невеликої антицелюлітного ефекту. У ній містяться харчові волокна, які сприяють очищенню організму природним шляхом. Калорійність брокколі дуже мала, тому капусту, враховуючи зазначене вище властивість, медики настійно рекомендують включати в меню людям з різними патологіями і просто бажаючим схуднути.

Правильно готуємо і корисно харчуємося

Незважаючи на високу харчову цінність і низьку калорійність брокколі, її не можна назвати добре відомим і улюбленим продуктом. А пояснюється це просто - не всі знають, як приготувати правильно цей продукт. Скільки калорій в брокколі і як їх зберегти питання дуже важливе. Наприклад, є такий варіант її приготування - сира капуста розбирається на суцвіття, поливається розтопленим вершковим або оливковою олією, і приправляється перцем. Також можна приготувати з капусти корисний і поживний салат з улюбленими овочами. При бажанні сирої овоч можна обдати окропом. Калорійність брокколі і корисні речовини збережуться, якщо її правильно відварити або запекти. Також капуста приготована таким чином є прекрасним доповненням до м'яса або риби, основою для корисного і поживного крем-супу.

Низька калорійність брокколі і як її зберегти

Важливо враховувати один нюанс - щоб зберегти брокколі калорії необхідно готувати її на пару або повільно гасити в невеликій кількості води. Процес варіння сирої капусти не повинен перевищувати більше 5-6 хв, замороженої не більш десяти хвилин. При більш тривалій термічній обробці знижується калорійність брокколі, і вона втрачає більше половини корисних речовин. Готувати капусту в мікрохвильовій печі взагалі небажано, тому що втрачається практично вся харчова цінність продукту.