У чому багато калорій - список продуктів


Шукаємо продукти з високою калорійністю


Зайнявшись схудненням, ми починаємо стежити за калорійністю їжі, яку вживаємо щодня. В умовах, коли нам дозволено з'їдати строго певну кількість калорій в день, нам доводиться дуже вибірково підходити до свого раціону - те, в чому багато калорій, ми намагаємося замінити тим, у чому їх менше, щоб мати можливість вгамувати свій голод (Тобто з'їсти більше їжі) без шкоди для фігури.

Продукти з високою калорійністю залишають наш раціон до кращих часів.

При підрахунку калорій корисно знати, від чого залежить калорійність їжі. Продукти, які ми їмо, складаються з білків, жирів, вуглеводів, в них містяться вітаміни, мінеральні речовини, різні корисні бактерії, амінокислоти і т.д. Енергетичною цінністю володіють білки, жири і вуглеводи. Ці поживні речовини при попаданні в організм починають їм розщеплюватися на елементи, і при розщепленні їх утворюється енергія, яка дозволяє нам рухатися, дихати, рости, думати і жити. Те, в чому багато калорій, дає багато енергії. Низькокалорійні продукти енергії дають мало. Висока калорійність їжі, з одного боку, приносить користь, якщо вам потрібно багато енергії для інтенсивних фізичних навантажень і т.д., з іншого боку, якщо ви ведете малорухливий спосіб життя, вам так багато енергії ні до чого, бо організм невитрачені поживні речовини запасає в жир.

Калорійність їжі залежить від того, скільки калорій у вуглеводах, білках і жирах, що містяться в ній, надходить в наш організм. Найбільш «важкі» по калорійності - це жири. Жирні продукти - це якраз те, в чому багато калорій: 1 г жиру дає приблизно 9,1 ккал при розщепленні. При цьому організму жири розщеплювати досить важко, і він їх віддає перевагу просто складувати. Найлегше розщеплюються в організмі ненасичені жири - рослинні масла і риб'ячий жир, вони і найменш шкідливі для фігури, ніж тваринні жири або трансжири.

Білки при розщепленні дають близько 4 ккал на 1 г. Їх плюс в тому, що вони перетравлюються дуже довго, організм витрачає на їх переробку досить багато енергії, тому їх так люблять всі худнуть. Мінус білків в тому, що при занадто великій їх кількості в раціоні починає страждати система травлення та виділення, так як ШКТ, нирки і печінку піддаються дуже великому навантаженні при переробці білків.

Вуглеводи - головний енергетичний ресурс організму, його паливо. Скільки калорій у вуглеводах? Приблизно стільки ж, скільки в білках, але вони розщеплюються набагато легше, організму майже не доводиться прикладати зусиль, щоб отримати з них енергію, тому можна сказати, що підсумкова калорійність вуглеводів вище, ніж калорійність білків. Причому вуглеводи бувають різні, і на ваш вага впливає не тільки те, скільки калорій у вуглеводах, але і те, які вуглеводи ви їсте. Вуглеводи поділяються на швидкі і повільні. Калорійність вуглеводів і тих і інших однакова, а от швидкість розщеплення - ні. Швидкі вуглеводи дуже швидко всмоктуються в кров і дають організму енергії багато і відразу, але вона швидко і закінчується. На переробку цих вуглеводів організм майже не витрачає сили, і, відповідно, не витрачає калорій. Повільні вуглеводи переробляються складніше, організму доводиться докласти зусиль, щоб отримати з них енергію, зате й вистачає цієї енергії на більш довгий час, адже вона виділяється і витрачається поступово. Тому при однаковій калорійності вуглеводів різних видів повільні вуглеводи для фігури корисніше.

Якою має бути калорійність їжі


Протягом дня ви повинні отримати не менше 60% всіх ваших калорій з вуглеводів. При цьому, пам'ятаючи про калорійність вуглеводів і різні їх види, потрібно враховувати, що швидких вуглеводів в денному раціоні повинно бути в 10-15 разів менше, ніж повільних. Частину калорій ви приблизно порівну повинні отримувати з жирів і білків. При цьому те, в чому багато калорій, особливо солодощі, краще з'їдати в першій половині дня, до 16:00, а ввечері краще їсти щось легке, білкове або овочеве, те, що швидко перетравлюється. Сніданок ваш повинен бути калорійним і ситним, обід - просо ситним, а вечеря - максимально легким. Споживання калорій протягом дня має бути приблизно таким: 40% до 12:00; 40% до 16:00 і решту 20% до 20:00.

У чому багато калорій

Самої високою калорійністю володіють продукти, в яких багато вуглеводів (особливо простих) або багато жирів. Зверніть увагу: продукти, що містять клітковину, фактично містять менше калорій, ніж вказано на їх упаковці, так як клітковина практично не засвоюється в організмі.

Ось приблизний перелік того, в чому багато калорій - це продукти з високою калорійністю, за споживанням яких вам слід ретельно стежити:

  • цукор, сахаросодержащие продукти;
  • мед;
  • картопля, топінамбур, батат;
  • борошно, борошняні вироби, продукти з високим вмістом крохмалю;
  • оброблені крупи, злаки, манна крупа, білий шліфований рис;
  • мюслі;
  • цукати, сухофрукти;
  • горіхи, насіння;
  • жирні сорти м'яса, птиці, риби, ікра риб, свиняче сало, баранячий курдюк та інші тваринні жири;
  • гідрогенізовані жири (трансжири) - маргарин та ін .;
  • рослинні масла;
  • вершкове масло;
  • міцні м'ясні бульйони;
  • м'ясні напівфабрикати, ковбасні продукти, копчені, солоні та гострі м'ясні та рибні закуски, консерви;
  • фруктові соки промислового виробництва;
  • кетчуп, майонез та інші соуси промислового виробництва;
  • йогурти промислового виробництва, жирні сири, жирні кисломолочні продукти, солодкі кисломолочні продукти;
  • фастфуд, чіпси, шоколадні батончики, молочний шоколад, кондитерські вироби, суфле, безе, зефір та ін., випічка, кондитерський крем, какао;
  • алкоголь.

Чи потрібно уникати того, в чому багато калорій?

Занадто багато енергії нам не потрібно - як правило, ми не витрачаємо

більше 2000-2500 ккал в день, якщо, звичайно, не займаємося спортом або важкою фізичною роботою. Тому в нашому раціоні має сенс те, в чому багато калорій, замінювати менш калорійною їжею. Наприклад, замість жирного м'яса є пісне, замість міцного бульйону - легкий, замість шоколаду - сухофрукти, замість варення - фруктове желе. Але це не означає, що ми повинні викреслити зі свого життя калорійні продукти. Для нашого організму дуже корисні і жирна риба, і ікра, і чорний шоколад, і мед, і горіхи, і каші та крупи, і цільнозерновий хліб, і багато інших продуктів з високою калорійністю. Стежачи за калорійністю їжі, потрібно також враховувати корисність продуктів; для свого раціону вибирайте тільки натуральні якісні продукти, які не містять консервантів та іншої хімії. Іноді те, в чому багато калорій, може виявитися корисніше чогось менш калорійного, але менш натурального. Наприклад, висококалорійні горіхи набагато корисніше, ніж жувальний мармелад, хоча останній має вдвічі меншою калорійністю. А бувають випадки, коли нам просто необхідно з'їсти щось таке, в чому багато калорій, щоб відновити сили після фізичного навантаження, або підвищити свою працездатність, наприклад, на іспиті. Також калорійна їжа корисна тим, у кого не завжди буває можливість перекусити - наприклад, без неї не обійтися в походах.