Вино калорійність, склад, властивості


Склад і калорійність вин



Незважаючи на те, що алкоголь вважається шкідливим для здоров'я, а вживання алкогольних напоїв суперечить всім правилам здорового харчування та здорового способу життя, існує один виняток - вино. Натуральні вина - це корисні напої, які при помірному вживанні сприятливо позначаються на стані здоров'я людини, будучи профілактичним засобом проти багатьох захворювань, джерелом вітамінів і антиоксидантів.

Вино готується шляхом переброджування сировини з ягід або фруктів. Воно зберігає багато корисних властивостей продукту, з якого було зроблено, і набуває нових. Традиційно вино робиться з винограду, також виробляють вино з яблук, слив, персиків, чорноплідної горобини, малини та інших фруктів і ягід.

Калорійність вин, вироблених з різної сировини, і їх склад, звичайно ж, відрізняються, що позначається на їх властивості. Наприклад, виноградне вино сприяє прискоренню обміну речовин, розганяє кров, підвищуючи кров'яний тиск, зігріває. А от вино з чорноплідної горобини володіє протилежною дією - воно заспокоює, знижує кров'яний тиск, присипляє. Білі та червоні вина також відрізняються за складом і за дією на людину, вони поєднуються з різними продуктами, і в кожного з видів вин є свої прихильники.

Калорійність вин в середньому становить 65-80 ккал на 100 г. Вміст калорій у вині залежить від його виду. Найнижча калорійність сухих вин, а найвища калорійність вин десертних, солодких та їдалень.

У вині присутні прості вуглеводи - основне джерело калорійності вин, а також розчинні харчові волокна (пектини), які корисні тим, що сприяють виведенню з організму токсинів, солей важких металів і радіонуклідів. У невеликій кількості у вині присутні рослинні білки і органічні кислоти. Від 8 до 15% обсягу займає алкоголь.

Вино містить вітаміни групи В і вітаміни К і РР, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо. Завдяки такому складу вино сприятливо позначається на серцево-судинній системі, підвищує імунітет, поліпшує склад крові, виводячи з нього цукор і холестерин, а також підвищує рівень гемоглобіну, сприяє виведенню з організму надлишку солей, стимулює активність головного мозку, покращує настрій, підвищує стресостійкість, прискорює обмін речовин. Калорійність вина невелика, в порції 125 мл міститься, як правило, не більше 85-100 ккал, тому навіть під час дієти келих вина за обідом буде вам корисний - воно поліпшить травлення, прискорить обмін речовин, дасть вам заряд бадьорості, наситить корисними речовинами. Але вино - алкогольний напій, тому вживати його потрібно з обережністю і в обмежених кількостях.

Червоні вина готують з винограду чорних сортів, білі - з білих сортів винограду. Білі вина володіють меншою кислотністю, ніж червоні, в них міститься менше пектинів і нижче вміст заліза, зате в них більше магнію і кальцію. Калорійність червоного вина і білого провина не дуже сильно відрізняється, так як сировина для них - виноград, як чорний, так і білий (зелений), - по калорійності приблизно однаковий. Вміст калорій у вині залежить не від сировини, а від кількості цукру, яке використовується при виробництві цього напою.

Червоне вино сприяє зниженню температури і підсилює імунний захист організму, а біле вино корисне при кашлі, воно полегшує кашель і виводить мокроту. Вина корисні як профілактичний засіб проти багатьох захворювань нервової системи (наприклад, таких, як хвороба Альцгеймера), але їх не можна вживати людям з наявними захворюваннями ЦНС, а також хворобами нирок і печінки. Вагітним жінкам вживання вина не рекомендується, особливо в перший триместр, проте на пізніх термінах келих натурального вина зрідка допустимо.

Калорійність червоних вин


Ми пропонуємо вам вивчити інформацію про калорійність червоних вин різного виду. Калорійність сухого вина з червоного винограду становить 64-68 ккал на 100 г. Калорійність вина червоного напівсолодкого дорівнює 83 ккал на 100 г, а калорійність вина червоного солодкого - 100 ккал на 100 г. Калорійність вина столового червоного становить 85 ккал на 100 г, а червоного ігристого - 69 ккал на 100 г.

Калорійність білих вин

Як червоні, так і білі вина бувають різних видів і відрізняються за змістом цукру і калорій у вині. Калорійність сухого вина білого дорівнює 66 ккал на 100 г. Калорійність білого вина напівсолодкого - 88 ккал на 100 г, а калорійність білого вина солодкого - 98 ккал на 100 г. У білому столовому вині міститься 65 ккал на 100 г, а калорійність вина білого ігристого дорівнює 88 ккал на 100 г.

Калорійність вина і дієта



Корисні властивості і низька калорійність вина настільки вразили багатьох дієтологів і адептів здорового способу життя та схуднення, що була придумана навіть дієта на вині. В основу винної дієти лягли такі якості вина:

  • низька калорійність вина;
  • його здатність покращувати перетравлювання їжі, особливо жирів;
  • високий вміст корисних речовин;
  • здатність вина прискорювати обмін речовин;
  • наявність у складі вина пектинів і фруктових кислот, які сприяють розщепленню жирів в організмі;
  • м'який сечогінний і послаблюючий ефект, який сприяє своєчасному спорожнення кишечника і виводить з організму зайву воду.

Рецептів дієт на вині існує чимало. Ми розповімо про два.

Винна дієта на червоному вині розрахована на 4 дні. За ці 4 дні вона обіцяє рятування від 5 кг зайвої ваги, але витримати її не всякому під силу.

Для цієї дієти вам знадобиться якісне червоне сухе вино. Тільки натуральний продукт здатний принести користь. Червоне сухе вино не тільки прискорює метаболізм, покращує роботу серцево-судинної системи, підвищує кровотворну функцію організму і покращує склад крові. Воно перешкоджає виникненню тромбозів, є засобом для уповільнення старіння, знижує ризик виникнення раку.

Крім червоного сухого вина, в раціоні винної дієти присутні й інші продукти - овочі, фрукти, яйця. Дана дієта не рекомендована тим, у кого є проблеми зі шлунком, нирками, печінкою, серцем, ЦНС, вагітним і годуючим жінкам, дітям і літнім людям.

На сніданок по меню винної дієти вам належить 1 яйце і 1 свіжий помідор. На другий сніданок з'їжте 2 зелені яблука або 200 г зернового хліба. На обід візьміть 1 огірок і 200 г знежиреного сиру. На вечерю випийте келих вина (150 мл). Сіль, цукор, соуси і т.д. під час винної дієти заборонені. Пити можна воду без газу і зелений чай. Якщо ви відчуваєте з ранку запаморочення, випийте після сніданку чашку зеленого чаю з медом.

Ще один варіант винної дієти - винно-сирна дієта. Для цієї дієти використовується біле сухе вино. Дієта розрахована на 3 дні, за цей час у вас може піти до 3 кг. На сніданок потрібно з'їдати тост із вчорашнього хліба, 120 г нежирного (твердого або прісного) сиру і келих сухого білого вина. На обід і вечерю з'їдайте по 2 хлібних тосту, 120 г сиру і випивайте по келиху вина. Ця дієта порівняно легко переноситься, так як хліб і сир добре втамовують голод, однак дотримуватися її краще у вихідні дні або під час відпустки, щоб не викликати гнів начальства на роботі.