Виноград - калорійність, корисні властивості


Скільки калорій у винограді


Виноград люблять багато, можна сказати, більшість, та й як не любити ці соковиті солодкі ароматні ягоди з приємною кислинкою? Виноград не тільки дуже смачний, але і вкрай корисний продукт - він тонізує, надає зміцнювальний вплив на організм і покращує самопочуття. Його склад багатий корисними речовинами, але висока калорійність винограду змушує багатьох людей відмовлятися від нього або обмежувати його вживання, особливо під час різних дієт.

Скільки калорій у винограді?

Всупереч поширеній думці, на калорійність винограду його колір ніяк не впливає. Впливає сорт - чим солодший сорт, тим більше калорій у винограді. У середньому, калорійність винограду становить 60-75 ккал на 100 г. Більш детальну інформацію про вміст калорій у винограді можна побачити в наступній таблиці:

  • калорійність винограду кислих сортів - 65 ккал на 100 г;
  • калорійність винограду киш-миш - 95 ккал на 100 г;
  • калорійність сушеного киш-миша - 270 ккал на 100 г;
  • калорійність винограду Ізабелла - 80 ккал на 100 г;
  • калорійність винограду білого - 43 ккал на 100 г;
  • калорійність винограду зеленого - 60 ккал на 100 г;
  • калорійність винограду червоного (з кісточками) - 64 ккал на 100 г.

Як видно з таблиці, найменше калорій у винограді білому, самим же калорійним є найсолодший сорт винограду - киш-миш.

Можливо, калорійність в 60-80 ккал для цих ягід вам може здатися дійсно досить високою, але порівняйте її з калорійністю печива, випічки, тістечок та кондитерських виробів, тобто всього того, що ми звикли їсти на десерт або як перекушування. Виноград, без сумніву, менш калорійний, тому його можна (і потрібно) використовувати під час дієт в якості заміни звичним солодощів.

Склад і калорійність винограду


Основна частка обсягу винограду припадає на воду. Жирів і білків в цих ягодах присутня вкрай мало, а основну частину поживних речовин - близько 15-20% обсягу - становлять вуглеводи. Причому практично всі вони представлені моно- і дисахаридами - простими вуглеводами. Це ще одна причина, по якій виноград не дарують при дієтах - прості вуглеводи швидко всмоктуються в кров, легко і без зусиль розщеплюються організмом і при надлишку цукру в крові можуть бути відправлені в жирові сховища.

Виноград містить дуже багато корисних мікроелементів - цинк, залізо, мідь, йод, фосфор, хром, марганець, молібден, кальцій, фтор, бор, кремній, магній, калій, натрій та інші. Такий багатий склад робить виноград корисним для крові, серця і судин, внутрішніх органів, тканин, волосся, нігтів, шкіри, нервової системи і т.д. Але вмістом мінеральних речовин користь винограду не обмежується - в його складі міститься дуже багато вітамінів - вітамін РР, А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, Н, а також харчові волокна (нерозчинна клітковина), пектин (розчинна клітковина), органічні кислоти і ферменти та інші корисні речовини. Тому якщо у вас немає серйозних проблем з фігурою, висока калорійність винограду не повинна бути причиною для того, щоб відмовлятися від вживання цього корисного продукту.

Кісточки винограду також містять корисні речовини - антиоксиданти, але захоплюватися поїданням кісточок винограду не варто, так як це може погано позначитися на вашій травній системі. Краще приготуйте компот з цих ягід - тоді корисні речовини з кісточок потраплять в рідину. Ще один смачний і корисний напій, який можна приготувати з винограду - домашнє вино. Воно дуже корисно: покращує травлення, бореться з вільними радикалами, стимулює мозкову діяльність, заспокоює нервову систему, підвищує лібідо. Однак, як і будь-який алкогольний напій, виноградне вино потрібно вживати в обмежених кількостях - не більше 1-2 келихів в день.

При покупці винограду обов'язково добре мийте його - виробники обробляють ягоди різними хімікатами, щоб продовжити термін зберігання при його транспортуванні, і ці хімікати шкідливі для здоров'я людини.

Користь і калорії винограду

Багатий склад винограду пояснює, чому ця ягода так корисна. Навіть незважаючи на високу калорійність винограду, відмовлятися від цього по-справжньому цілющого продукту не варто. У день можна з'їдати до 100-120 г винограду - з такою кількістю ви споживете не так вже й багато калорій, максимум 100, зате ваш організм отримає безліч корисних і поживних речовин, які покращать ваше здоров'я і зовнішній вигляд і продовжать вашу молодість і красу.

Корисні не тільки ягоди винограду, але і сік з нього. Склянка натурального виноградного соку містить денну норму вітамінів групи В, відомих як ефективний природний антидепресант і стимулятор мозкової активності. Калій, що міститься в плодах винограду, зміцнює м'язи і покращує їх роботу, в тому числі це стосується і серцевого м'яза. Крім того, калій виводить з тканин тіла сіль, що дозволяє використовувати його в якості засобу проти набряків. Також цей продукт містить вітамін С, який зміцнює імунітет і допомагає організму боротися з простудними захворюваннями, а вітамін РР зміцнює судини і виводить з організму людини надлишки цукру і холестерину.

Вживання винограду допомагає переварюванню і засвоєнню їжі, особливо при зниженій секреторній функції шлунка. Корисний цей продукт і при запальних захворюваннях дихальних шляхів - ангінах, бронхітах, бронхіальній астмі, ларингіті; він надає відхаркувальний ефект, що допомагає йому боротися з кашлем. Високий вміст антиоксидантів в цьому продукті допомагає йому не тільки продовжувати молодість, а й перешкоджати утворенню ракових пухлин. Виноград нормалізує артеріальний тиск, підвищує рівень гемоглобіну в крові, що робить його вкрай корисним при недокрів'ї і дозволяє використовувати для профілактики анемії, у тому числі жінкам під час менструацій.

Виноград покращує роботу печінки і сприяє очищенню організму від шлаків і токсинів. Спортсменам, а також тим людям, чия діяльність пов'язана з фізичної чи розумової роботою або психічними навантаженнями, виноград допоможе відновити сили і зарядитися енергією. Цей продукт незамінний при підвищених розумових навантаженнях, він знижує тривожність і допомагає переживати стреси, нормалізує сон і покращує настрій. Виноград дуже корисний для волосся, нігтів і шкіри, він покращує їх стан і зовнішній вигляд, тому для жінок і дівчат виноград - необхідний продукт у раціоні.

Протипоказання до вживання винограду

Як ви бачите, виноград - дуже корисний, але не всім можна вживати цей продукт. Існують і протипоказання до вживання винограду.

Через високу калорійність виноград не рекомендований до вживання людям, що страждають ожирінням. Високий вміст цукрів є причиною, по якій виноград протипоказаний при цукровому діабеті.

Вживання винограду сорту Ізабелла заборонено людям, що мають захворювання нирок і печінки, крім того, він має ще один побічний ефект - може викликати погіршення зору. Також протипоказаний виноград і при колітах, ентеритах, розладах травлення, а також при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.