Яловичина калорійність, дієтичні страви




Яловичина не містить вуглеводів, в її складі присутні жири і білки. Різні частини яловичої туші містять різну кількість жиру, тому і калорійність яловичини різних сортів відрізняється - чим більше жиру, тим вище калорійність. Вміст білків при цьому сильно не змінюється. Очевидно, що для приготування дієтичних страв з яловичини потрібно вибирати м'ясо, в якому жиру і жив якомога менше. Таке м'ясо і перетравиться швидше, і засвоїться краще, і для фігури буде безпечніше, ніж жирні частини коров'ячої туші.

Калорійність яловичини філе становить 218 ккал на 100 г. Калорійність яловичини нежирних сортів - близько 275 ккал на 100 г, а пісної яловичини - 160 ккал на 100 г. У жирній яловичині міститься 250-270 ккал на 100 г, в яловичих нирках - 66 ккал на 100 г, печінки - близько 100 ккал на 100 г, мовою - 163 ккал на 100 г.

Завдяки своїй невисокій калорійності, яловичина нежирних сортів широко використовується в дієтичному харчуванні - адже це не тільки смачне, але і дуже корисне м'ясо, багате вітамінами і мікроелементами.

Користь яловичини

Користь яловичини не тільки в її низькій калорійності, яловичина містить безліч вітамінів, чільне місце серед яких займають вітаміни групи В. Цей комплекс вітамінів робить на організм людини наступне вплив:

  • бере участь у синтезі амінокислот, клітин, ферментів, гормонів;
  • нормалізує обмін речовин, є необхідним компонентом для енергетичного метаболізму жирів і вуглеводів;
  • покращує роботу нервової системи і головного мозку, покращує пам'ять і увагу, знижує стомлюваність, підвищує стресостійкості, покращує настрій і сон, допомагає справлятися з емоційними перевантаженнями;
  • підвищує імунітет;
  • покращує стан волосся, нігтів, шкіри;
  • бореться з вільними радикалами, уповільнює старіння організму;
  • нормалізує розвиток нервової системи та внутрішніх органів у плода під час вагітності та у дітей;
  • сприяє росту і розвитку м'язів, підвищує фізичну силу і витривалість.

Крім вітамінів групи В, яловичина містить також і інші вітаміни:

  • вітамін РР, зміцнюючий судини і сприяє зниженню рівня холестерину в крові;
  • вітамін Е, що володіє сильними антиоксидантними властивостями;
  • вітамін Н, який поліпшує пам'ять, увагу, що підвищує активність головного мозку, що сприяє росту волосся і поліпшує стан нігтів і шкіри;
  • холін, що регулює рівень інсуліну в організмі і нормалізує обмін речовин.

У яловичому м'ясі містяться такі мікро- і макроелементи, як кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор, сірка, залізо, цинк, йод, мідь, марганець, фтор та інші. Завдяки їм яловичина покращує роботу головного мозку, зміцнює серце і судини, покращує роботу м'язів і підвищує їх витривалість, укріплює кістки і зуби, підвищує імунітет, сприяє виведенню з організму надлишків солі і рідини, є ефективним засобом проти анемії.

Дієтичні страви з яловичини корисні як для дітей, так і для дорослих, особливо вони корисні жінкам в якості способу профілактики анемії. Людям похилого віку теж корисно вживати пісну яловичину в їжу. Що має низьку калорійність, яловичину нежирних сортів обов'язково включається в раціон людей, страждаючих ожирінням, а також у безліч дієт для схуднення.

Калорійність яловичини приготовленої


Одне з найбільш корисних дієтичних страв з яловичини - це пісна яловичина, відварена у воді з невеликою кількістю солі. Калорійність відвареної яловичини завжди вище, ніж сирий, так як при варінні м'ясо зменшується в об'ємі за рахунок виварювання міститься в ньому води. Однак і жир з вареного м'яса теж виварюється. Чим довше ви будете варити м'ясо, тим нижче буде калорійність вареної яловичини, так як весь жир виварюється в бульйон (але при цьому підвищується калорійність яловичого бульйону).

Калорійність відвареної яловичини пісної буде близько 180 ккал на 100 г, калорійність відвареної яловичини середньої жирності складе 220 ккал на 100 г, а калорійність вареної яловичини в холодець - 257 ккал на 100 г.

Калорійність яловичини тушкованої - від 170 до 250 ккал на 100 г, а калорійність яловичини смаженої - 384 ккал на 100 г.

На калорійність яловичого бульйону впливає жирність м'яса, яке ви варите. В середньому в яловичому бульйоні міститься від 25 до 60 ккал на 100 г. Знизити калорійність яловичого бульйону, а заодно і знизити в ньому вміст екстрактивних речовин, можна наступним чином. Поклавши м'ясо в воду, доведіть до кипіння і злийте воду, потім налийте в каструлю нову і варіть в ній до готовності. Це, до речі, і калорійність вареної яловичини знизить. Також знизити калорійність готового бульйону з яловичини можна, прибравши його на кілька годин у холодильник, а потім видаливши зверху застиглий жир.

Дієтичні страви з яловичини



Просте в приготуванні і при цьому дуже смачна страва - тушкована яловичина з овочами. Яловичину (700 г) наріжте кубиками і трохи обваляйте в борошні, а потім підрум'яньте на добре розігрітій сковороді з оливковою олією. Додайте в сковороду стакан яловичого бульйону, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і тушкуйте близько години при закритій кришці. Потім додайте нарізані кубиками овочі -картопля, стебло селери, моркву, ріпчасту цибулю, посоліть, поперчіть і тушкуйте ще 30 хвилин. Калорійність яловичини тушкованої з овочами - 98 ккал на 100 г.

Вишукану страву з французької кухні - тушкована в червоному вині яловичина з цедрою апельсина. Візьміть 900 г філе яловичини, натріть сіллю і перцем, розжарити у великій каструлі або сковороді олію і обсмажте шматок м'яса в ньому цілком протягом 8-10 хвилин. Дістаньте і викладіть на блюдо, а в каструлю, де обсмажували м'ясо, покладіть нарізані великими шматками цибулю і моркву (по 400-500 г), неповну чайну ложку солі і половинку чайної ложки перцю. Пасеруйте овочі 8-10 хвилин, потім додайте червоне вино (1 пляшка) і шкірку одного апельсина, нарізану маленькими шматочками. Коли рідина закипить, покладіть в неї м'ясо, дайте вмісту каструлі знову закипіти, накрийте кришкою і зніміть з вогню. Зачекайте 5 хвилин, після чого помістіть каструлю в духовку, розігріту до 175 градусів, на середню полицю. У духовці тушкуйте м'ясо 2-3 години. Коли м'ясо буде готове, розріжте його на порції і подавайте в овочах, з якими воно тушкувалось, прикрасивши листочками петрушки і базиліка.

Калорійність яловичини тушкованої в червоному вині з апельсиновою цедрою становить 45 ккал на 100 г.

Ще одне просте і смачне блюдо - тушкована яловичина з грибами і овочами. Візьміть 150 г вирізки яловичини, обсмажте на сковороді до появи рум'яної скоринки, додайте 1 нарізаний помідор, півсклянки води, лавровий лист, і тушкуйте, поки м'ясо не стане готовим. Поки смажиться м'ясо, обсмажте і тушкуйте в невеликій кількості вершкового масла і ½ чайній ложці томатного пюре дрібно нарізану ріпчасту цибулю (половинку цибулини), 100 г свіжих грибів, четвертинку болгарського перцю.

Потім розріжте м'ясо на 3 частини, залийте соусом, що вийшов з овочів і грибів. Окремо обсмажте з часником або без нього томати і баклажани, нарізані скибочками, і подавайте їх як гарнір. Блюдо прикрасьте листочками петрушки.

Калорійність яловичини тушкованої з грибами і овочами - 108 ккал на 100 г.