Гриби калорійність, склад, корисні властивості




Низька калорійність грибів забезпечила їм дієтичну популярність по всьому світу. У поєднанні з овочами вони здатні подарувати організму багато корисних речовин, які, втім, крім грибів, зустрічаються в м'ясі, квасолі і злаках.

Будь-які гриби, калорійність яких залежить від способу приготування, самі по собі позбавлені продуктів, що шкодять здоров'ю людини - насичених жирів, натрію, глютену. Зате містять важливі живильні речовини, такі як селен, калій, рибофлавін, ніацин, вітамін D.

Надмірне занепокоєння про те, скільки калорій в грибах, є марним. Вони в середньому містять близько 20 ккал, які утворюються з поєднання жирів, білків і вуглеводів. Наприклад, калорійність печериць - найбільш доступною різновиди гриба - складає всього 27 ккал на 100 г. Лідирують за харчовою цінністю боровики (білий гриб) - 34 ккал.

На воду припадає від 80 до 90% у складі гриба. Тому калорійність грибів сушених збільшується в 10 разів. Всього 60% поживних речовин дійсно потрапить в клітини тіла після вживання грибів, калорійність яких змінюється після тривалого варіння або смаження. Ситність підтримується з-за того, що білок в хітинових оболонках довго перетравлюється організмом людини. Грибні жири, хоча і рослинні, відносяться до тяжких для травлення, але їх мінімальна кількість (близько 1-2 г) не збільшує калорійність грибів.

Користь грибів для здоров'я

Калорійність грибів і присутність 18 незамінних амінокислот, поліненасичених жирних кислот, вітамінів і мікроелементів забезпечує їм статус «рослинного м'яса»:

  • Вітаміни групи В (рибофлавін, ніацин) підтримують нервову систему, покращують гормональний фон, стан шкіри і захищають від анемії і раку;
  • Селен виступає антиоксидантом для захисту клітин від хвороб і старіння;
  • Амінокислота ерготионеїн, що знижує запалення, знаходиться в білому грибі в кількості 2,8-4,9 мг;
  • Калій важливий для контролю артеріального тиску і здоров'я серця. Гриби містять від 98 до 376 мг калію на 100 г;
  • Бета-глюкан стимулює імунітет і прискорює розщеплення жирів.

Різновиди грибів, калорійність і застосування


Печериці, калорійність і насичений смак яких відмінно поєднується з низькою ціною, додаються в супи, рагу, піцу, сендвічі і навіть відбивні. Порізані і обсмажені в оливковій олії і білому вині печериці подаються з лососем, куркою або печеною картоплею. Отримати дозу фосфору, кальцію, фолієвої кислоти реально за допомогою однієї порції печериць, калорії яких не зашкодять навіть людям на строгій дієті.

Ситність і калорійність білих грибів стає джерелом смачного бульйону, харчова цінність якого в 7 разів вище м'ясного. Смажені, мариновані, варені, заморожені - в будь-якому вигляді боровики зберігають смак і поживні властивості. Білі гриби не темніють, варяться протягом 40 хвилин, стають прекрасним доповненням до картоплі і начинкою для тіста. Від боровиків лише варто відмовитися людям з хворобами нирок і печінки.

Гливи перевершують по калорійності печериці та білі гриби, при цьому відмінно насичують організм залізом, фосфором, калієм. Вони легко втамовують голод і поєднуються з багатьма продуктами, додаючи їм присмак анісу. Гливи покращують смак спагетті, м'яса на грилі і морепродуктів.

Калорійність грибів при готуванні різними способами

Знаючи, скільки калорій в грибах, можна зробити раціон повноцінним і дієтичним. Гриби при гасінні і смаженні охоче вбирають масло, тому калорійність смажених грибів порівняно висока - перевищує 160 ккал. Маринування стає альтернативою смаженні, цей спосіб приготування полягає в варінні з додаванням солі, оцту і приправ.

Калорійність білих грибів стає мінусом при використанні сметани, з якою так добре звучить їх багатий смак. Після смаження таке блюдо отримає енергетичну цінність більше 200 ккал, а при додаванні картоплі - більше 400 ккал. Зате калорійність смажених грибів можна знизити, якщо відварити їх попередньо.

Якщо доводиться рахувати калорії, печериці у складі супу-пюре, звареного зі свіжими овочами, допоможуть надовго приборкати апетит. Суп з опеньками і сироїжками буде ще корисніше при додаванні свіжого селери.