Нектарин калорійність, корисні властивості


Скільки калорій в нектарина



Нектарин - смачний і солодкий фрукт, що з'являється в середині літа. Це різновид персика, що відрізняється відсутністю ворсинок на шкірці і особливим смаком, більш солодким, ніж смак звичайних персиків. За калорійністю нектарини незначно перевершують звичайні сорти персиків. Як і всі фрукти, нектарин містить дуже багато вітамінів, мікроелементів, фруктових кислот, клітковини і інших корисних речовин. Враховуючи солодкість нектарина, що припускає досить високий вміст цукрів, логічно виникає питання: скільки калорій в нектарина і чи не шкідливо його їсти тим, хто стежить за своєю вагою.

Калорійність нектарина, виявляється, зовсім не висока. У 100 г цього фрукта міститься всього 44 ккал. Тобто плід невеликого розміру, що важить близько 130 г, містить всього 57 ккал, при вазі близько 145 г в нектарина калорій трохи більше - близько 63 ккал, у великому фрукті вагою 155-160 г міститься близько 68-70 ккал. Таким чином, нектарин можна безбоязно їсти під час дієти - перекус з 3-х фруктів середнього розміру буде містити всього лише близько 180 ккал, зате ви надовго вгамує голод і отримаєте потужний заряд енергії і вітамінів.

Основне джерело знаходяться в нектарина калорій - вуглеводи, значна частина яких представлена ​​цукрами (простими, або «швидкими» вуглеводами) - фруктозою, глюкозою, сахарозою. Також у складі нектаринів є складні («повільні») вуглеводи - крохмаль, пектин та ін., Але їх значно менше. Нектарини містять також трохи більше 1% білків і незначна кількість жирних кислот.

Завдяки своїй солодощі і невисокою калорійності нектарини є прекрасним варіантом як для смачних перекусів, так і для низькокалорійних десертів. Їх можна використовувати як інгредієнт для фруктових салатів, варити з них варення, робити смузі, додавати в десерти і т.д.

Користь і калорійність нектарина


Користь цих фруктів не обмежується їх низькою калорійністю, нектарини також містять безліч вітамінів і мікроелементів. У них містяться бета-каротин і вітамін А, корисні для зору і шкіри, а також вітамін Е, що уповільнює старіння організму. Вітаміни групи В, які містяться в цих фруктах, покращують роботу нервової системи і стимулюють діяльність головного мозку, підвищують тонус і настрій, знижують стомлюваність і нормалізують сон. Також вони беруть участь у процесах метаболізму жирів і вуглеводів для отримання енергії.

У нектарини також міститься вітамін С - відомий імуномодулятор, вітамін К, зміцнює судини, вітамін РР, нормалізує рівень цукру і холестерину в крові, і холін, який не тільки бере участь в «будівництві» організму, але й зміцнює пам'ять і увагу. Наявність такої кількості вітамінів, а також високий вміст цукрів у сукупності з низькою калорійністю нектаринів робить їх відмінним дієтичним продуктом, сприяє підвищенню тонусу.

Також нектарини містять:

  • кальцій, що зміцнює кістки;
  • магній, поліпшує роботу всіх систем організму;
  • калій, зміцнюючий серцевий м'яз, а також виводить з організму зайву сіль;
  • фосфор, стимулюючий мозкову діяльність;
  • залізо, перешкоджає виникненню анемії;
  • цинк, який бере участь у формуванні кісток, підвищує імунітет і стимулюючий процеси регенерації;
  • мідь, що бере участь у формуванні сполучної тканини, кровоносних судин і зміцнюючу серце;
  • марганець, необхідний для нормальної роботи мозку і нервової системи.

Нектарин - це фрукт молодості, краси, відмінне джерело енергії і гарного настрою, а завдяки низькій калорійності нектарина він ще й сприяє придбанню і збереженню стрункої фігури.



Нектарин також сприяє лікуванню атеросклерозу і гіпертонії та їх профілактику, крім того, він перешкоджає появі ракових утворень. Цей фрукт нормалізує процеси травлення, сприятливо позначається на обміні речовин, покращує стан шкіри, роблячи її гладкою, пружною, зволожуючи і живлячи її і перешкоджаючи утворенню зморшок. Він зміцнює імунітет, має протизапальну і загоює дією, покращує стан серцево-судинної системи, виводить холестерин, сприяє очищенню організму і покращує роботу кишечника.

Як спосіб корекції фігури можна як перекушувати нектаринами протягом дня, так і замінювати вечерю 1-2 цими фруктами. Калорійність нектаринів низька, тому ви будете худнути, до того ж під час нічного сну процес спалювання жирів відбувається особливо інтенсивно.

Протипоказання

Нектарин не можна вживати людям, що страждають на цукровий діабет, з-за високого вмісту в цьому фрукті цукрів. З тієї ж причини нектарин не рекомендують вживати і людям з ожирінням: незважаючи на низьку калорійність нектарина, що містяться в нектарина калорії дуже швидко вивільняються, а при ожирінні це небажано. Меню при цьому захворюванні складається таким чином, щоб енергетична «підживлення» організму була постійною, але не дуже інтенсивною, щоб організм починав розщеплювати власні жири.

Також з обережністю потрібно вживати нектарини і алергікам. Джерелами алергії є, як правило, білки, що містяться в шкірці плодів; очищені від шкірки, нектарини становлять меншу небезпеку для людей, схильних до алергії. У кісточках нектарина міститься синильна кислота - сильна отруйна речовина.

Незважаючи на низьку калорійність, нектарини потрібно вживати в міру. По-перше, надмірне споживання цукрів і фруктових кислот може нашкодити вашому травленню або навіть викликати алергічні реакції. По-друге, якщо з'їсти занадто багато цих фруктів, можна спровокувати розлад шлунку або кишечника.