Сьомга калорійність, склад, властивості


Склад і калорійність сьомги


Атлантичний лосось, або сьомга, - один з видів лососевих риб, смачний делікатесний продукт, дуже корисний для здоров'я людини. Ця риба містить легкозасвоювані білки, що є основним джерелом містяться калорій в сьомзі, а також корисні ненасичені жирні кислоти. Вуглеводів в сьомзі немає.

М'ясо цієї риби багате вітамінами - воно містить вітаміни А, С, Е, РР і вітаміни групи В, а також мікро- і макроелементи - кальцій, магній, натрій, фосфор, калій, хлор, сірку, залізо, цинк, хром, йод, фтор та інші.

Жирні омега-3, омега-6 і омега-9, що містяться в сьомзі, покращують стан шкіри, волосся, нігтів, зміцнюють кістки і суглоби, продовжують молодість, регулюють обмін речовин, нормалізують рівень холестерину в крові і сприяють очищенню організму від токсинів. Ці жири не відкладаються на боках, а йдуть «в роботу», тому відмовлятися від вживання цієї риби не варто, хоча немаленька калорійність сьомги передбачає, що є її м'ясо потрібно все-таки в помірних кількостях.

Калорійність сьомги в сирому вигляді становить близько 210-220 ккал на 100 г. Найкорисніше м'ясо у цієї риби перед нерестом - в ньому багато поживних речовин і вітамінів, і воно особливо смачне.

Користь і протипоказання


Перерахований вище набір вітамінів і мікроелементів дозволяє сьомзі надавати комплексне оздоровчий вплив на організм людини. Вона підвищує імунітет, поліпшує склад крові, зміцнює серце і судини, кістки, зубну емаль, покращує стан шкіри, нормалізує травлення, регулює роботу внутрішніх органів. Дуже корисна сьомга для роботи мозку і нервової системи - вона не тільки підвищує працездатність і знижує стомлюваність, але і покращує настрій і сон і допомагає протистояти стресам. Цинк, що міститься в сьомзі, підсилює захисні і відновні сили організму.

Завдяки своїй калорійності сьомга є відмінним джерелом енергії і хорошим профілактичним засобом проти анемії, атеросклерозу, ішемії, гіпертонії, старечого недоумства. Її корисно вживати дітям і вагітним жінкам, так як вона допомагає плоду і дитині нормально розвиватися. Також м'ясо цієї риби перешкоджає утворенню ракових клітин.

Сьомга дуже добре засвоюється організмом, тому вона може стати корисним замінником «складних» для засвоєння білкових продуктів - наприклад, м'яса тварин і птахів. Так як в ній немає вуглеводів, організм перебудовує обмінні процеси при вживанні сьомги на отримання енергії з жирів, тобто запускає процес спалювання жирів, тому, незважаючи на немаленьку калорійність сьомги, вона дуже корисна для схуднення, зрозуміло, при помірному споживанні.

Незважаючи на те, що ця риба практично не має протипоказань, її не рекомендується вживати при ожирінні через високий вміст жирів і калорійності сьомги. Також вона може викликати індивідуальні алергічні реакції. З обережністю слід вживати сьомгу при хронічних захворюваннях печінки, виразкових хворобах ШКТ, сечокам'яної і жовчнокам'яної хвороби, порушеннях функції щитовидної залози, а також при туберкульозі легень в активній формі.

Скільки калорій в сьомзі?

Як згадувалося вище, калорійність сьомги порівняно висока. Це пояснюється тим, що у складі м'яса цієї риби є багато білків і досить високу кількість жирних кислот.

Те, скільки калорій в сьомзі приготовленої, залежить від способу приготування. Якщо ви готуєте рибу з використанням жирів, наприклад, смажите в олії, калорійність страви буде дуже високою. Низькокалорійні страви готуються без використання жирів. Найнижча калорійність сьомги на пару - вона становить 153-157 ккал на 100 г. Калорійність сьомги копченої - 202 ккал на 100 г. Купуючи копчену сьомгу в магазині, майте на увазі, що при її приготуванні в харчовій промисловості можуть використовуватися небезпечні хімікати.

Калорійність сьомги, запеченої в духовці без масла, становить 207 ккал на 100 г. Додавати масло при запіканні цієї риби немає необхідності - її м'ясо досить жирне. При запіканні з овочами або картоплею жир, що виділяється з м'яса риби, просочує гарнір, завдяки чому виходить дуже смачне і ніжне блюдо.

Калорійність сьомги слабосоленої залежить від виробника, а точніше, від технології виробництва. На енергетичну цінність слабосоленої сьомги впливає те, чи було при виготовленні продукту добавлено в упаковку додатково масло. Наприклад, калорійність сьомги слабосоленої «Русское море» становить 195 ккал на 100 г, продукція «Санта Бремор» містить 203 ккал на 100 г, а ось калорійність сьомги слабосоленої торгової марки «Меридіан» становить 287 ккал на 100 г.

Дієтичні страви із сьомги

Сьомгу просто готувати, це м'ясо дуже ніжне. Ми пропонуємо вам кілька рецептів смачних і корисних страв з сьомги.

Сьомга, запечена у фользі. Для приготування вам знадобляться такі інгредієнти: 300 г очищеної сьомги, 200 г ріпчастої цибулі (2 середні цибулини), 20 г лимонного соку (приблизно 1/3 лимона), 250 г помідорів (3 штуки), 70 г твердого сиру, трохи рослинного масла , свіжа зелень кропу і петрушки. Калорійність сьомги, запеченої у фользі з даного рецептом, становить близько 100 ккал на 100 г.

Овочі помийте, почистіть, рибу наріжте стейками і обсушіть рушником. Натріть рибу сіллю і збризніть соком лимона. Зелень розберіть по листочками (гілки і ніжки не використовуються), цибулю наріжте кільцями, помідори - кружальцями завтовшки близько 0,5 см, сир натріть на великій тертці.

Поки розігрівається духовка, кожен стейк викладіть на окремий квадратик змащеній олією фольги (тонку можна скласти удвічі) на шар цибулі. Зверху покладіть кружальця помідорів, зелень, присипте сиром і підійміть краї фольги, щоб вийшло щось схоже на формочку. Запікайте рибу протягом півгодини в розігрітій до 180-200 градусів духовці, накривши пластом фольги, щоб сир не висох. Хвилин за 5-7 до готовності цей пласт потрібно буде прибрати.

Сьомга на грилі - також дуже смачна страва, яку можна поєднувати з рисом, свіжими і приготованими овочами, картоплею, макаронними виробами. Калорійність сьомги на грилі становить 230 ккал на 100 г. Готується вона просто, при приготуванні можна загортати рибу у фольгу, хоча можна цього і не робити. Вимийте філе сьомги, посоліть і поперчіть, злегка збризніть лимоном. Наріжте кільцями цибулину і викладіть тонким шаром, зверху покладіть сьомгу і готуйте близько 20 хвилин.

Дієтична вуха з сьомги. Калорійність цього блюда - всього лише 25 ккал на 100 г. Готується воно дуже просто, при цьому страва виходить смачне, ароматне і дуже поживне. Візьміть 200 г свіжої сьомги, 350-400 г картоплі, 100 г рису, 1 невелику морквину, 1 середню цибулину, 80 г зелені селери. Помийте і обсушіть інгредієнти, овочі почистіть і подрібніть для супу. Відваріть рис до напівготовності в каструлі з водою. У воду додайте картоплю, терту моркву, нарізану цибулю, селеру і порізану кубиками рибу. Залиште варити до готовності (перевіряти готовність потрібно по картоплі). Посоліть, поперчіть, прикрасьте зеленню і подавайте на стіл.